Perussuomalaiset

Kai Sorto

Korona ei poista koulujen sisäilmaongelmia

KOULUTYÖ alkoi Turun lukioissa, peruskoulussa ja esiopetuksessa lähiopetuksena 12. elokuuta. Koronasta johtuen useita kouluja on jouduttu syksyn aikana jälleen sulkemaan ja oppilaat siirtämään etäopetukseen eri pituisiksi ajoiksi. On täysin ymmärrettävää, että oppilaiden vetäminen pois kouluista hermostuttaa myös vanhempia sekä koulujen henkilökuntaa.

Väistötila- ja sisäilmaongelmien kanssa tulee kuitenkin riittämään töitä vielä pitkään koronatilanteesta rippumatta. Yhteensä 1 500 turkulaista koululaista ja opiskelijaa aloitti kouluvuotensa väistötiloissa.

Tilaongelmat ovat suuri haaste, johon sivistystoimialalla on vuokralaisena varsin rajallisesti vaikutusmahdollisuuksia. Vaikka Turussa on laadittu koulu- ja päiväkotikohteille kymmenen vuoden investointisuunnitelma, ongelmia aiheuttavat edelleen odottamattomat yllätykset sekä soveltuvien väistötilojen puute. Huhtikuussa perusopetuksen käytöstä lähti odottamatta noin 10 prosenttia kiinteistöistä.

Valitettavasti on myös todettava, että kaupungin vuokraamat tilat ovat useimmiten kaupungin omistamia rakennuksia paremmassa kunnossa. Pääosin kiinteistönhuollosta vastaa kaupungin liki kokonaan omistama Arkea. Olisiko parempi, ettei kaupunki omistaisi tiloja, mikäli niitä ei pidetä kunnossa? Ongelmat ovat jatkuneet jo vuosia.

Eräs ongelma on liian pitkälle viety yhtiöittäminen. Mikäli jokainen toimija työskentelee vain omien raamiensa sisällä, kiinteistönhoito sirpaloituu eikä kukaan ota viime kädessä vastuuta kokonaisuudesta. Toinen ongelma on vanhoissa 1970- ja 80-lukujen rakennustavoissa. Kiinteistökanta on peruskorjauksen tarpeessa.

Kiinteistöhuollon ja rakennusvalvonnan laiminlyönnit sekä yleinen välinpitämättömyys aiheuttavat kaupungille arviolta noin 10 miljoonan vuotuisen lisälaskun. Keinoina puuttumiseen ovat reklamointi, sanktiot tai äärimmäisessä tilanteessa toimijoiden vaihtaminen.

Kyse on laajasta asiakokonaisuudesta. Onko hinta vaikuttanut liikaa kilpailutusvaiheessa? Eikö palveluntuottajilla riitä henkilökuntaa hoitamaan sovittuja tehtäviä? Ovatko palvelukuvaukset olleet alun perinkään riittävän kattavia? Milloin virheistä opitaan niin, että jokainen kiinteistö on kartoitettu riittävän hyvin, eikä ikäviä yllätyksiä enää tule?

Kaupungin talous on lähes 75 miljoonaa pakkasen puolella, ja on selvää, että erityisesti kilpailuttamatta tehdyt paniikkiratkaisut muodostuvat veronmaksajille kalliiksi. Mikäli asioita ei saada kuntoon, vaarana on, ettei Turun kaupunki pysty tarjoamaan lakisääteisiä palveluitaan, vaan vaarantaa oppilaiden ja koulujen henkilökunnan terveyden.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


1 kommenttia
Nimetön
#1

Hyvä kirjoitus joka on täysin totta. Muistan itsekin kouluajoiltani, sekä yhdestä kaupasta jossa olin työharjoittelijana. Monessa näistä rakennuksista oli selvästi laiminlyöty ilmanvaihtojärjestelmän putkien ja ilmaventtiilien säännöllinen puhdistaminen useamman vuoden ajan. Yhdessäkin koulussa jossa olin aikoinaan opiskelemassa elintarvikkeiden valmistajaksi, oli yhdessä kuivaruoan säilytyshuoneessa ilmanvaihtoventtiili niin likainen paksusta pölykerroksesta, että sen ilmaventtiilin läpi kuului selvästi ilmavirran korkeataajuisen viheltämisen ääni joka kuului koko huoneessa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000