Perussuomalaiset

Jussi Niinistö

Puolustusselonteko

7 kommenttia

Valtioneuvosto on tänään 16.2.2017 antanut puolustusselonteon, joka tarjoaa puolustuspoliittiset linjaukset Suomen puolustuskyvyn ylläpidolle, kehittämiselle ja käytölle. Puolustusministeriö ja pääesikunta ovat valmistelleet selonteon hyvässä yhteistyössä.

Viime vaalikaudella annetun UTP-selonteon jälkeen toimintaympäristömme on muuttunut merkittävästi, samoin geostrateginen asemamme. Sotilaalliset jännitteet Itämeren alueella ovat lisääntyneet, sotilaallisten kriisien ennakkovaroitusaika lyhentynyt ja kynnys voimankäyttöön alentunut. Perinteisen sodan mahdollisuus on palannut takaisin uhkavalikkoon, mistä käytännön eurooppalaisena esimerkkinä on Ukraina.

Puolustusselonteolla ja sen toimeenpanolla varmistetaan, että Suomen puolustuskyky vastaa tulevaisuuden vaatimuksiin. Emme voi valita haasteitamme: Suomen on kyettävä vastaamaan sotilaallisen painostukseen ja nopeasti kehittyvään yllätykselliseen sotilaalliseen uhkaan, mutta myös laajamittaiseen, perinteisempään sotilaallisen hyökkäykseen. Myös erilaiset ei-sotilaalliset keinot, kuten kyberuhkat ja informaatiovaikuttaminen edellyttävät varautumista. Avainsana on joka tapauksessa valmius. Sen parantamiseen esitetään ensi vuodesta alkaen 55M€ vuodessa.

Sotilaallisiin uhkiin vastaamiseksi kehitämme selonteossa edelleen operatiivisia ja alueellisia joukkoja, joiden rinnalla vahvistamme paikallispuolustustamme. Paikallispuolustuksen vahvistamisessa on tarkoitus hyödyntää vapaaehtoisen maanpuolustuksen resursseja nykyistä tehokkaammin.

Selonteossa otetaan alueellinen puolustusjärjestelmä vakavasti. Suomi parantaa koko maan puolustuskykyä tehostamalla nykyiseen sodan ajan 230 000 sotilaan vahvuuteen kuulumattomien joukkojen käyttöä. Tämä toteutetaan liittämällä joukkojen perustamisorganisaatio osaksi paikallisjoukkoja ja käyttämällä riittävän koulutustason saavuttaneita varusmiehiä valmiuden kohottamisen ja kriisiajan tehtäviin. Vahvuuteen sisällytetään myös tarvittaessa puolustusvoimiin kriisitilanteessa liitettävät rajajoukot. Näin ollen sodan ajan joukkojen määrä nousee noin 280 000 sotilaaseen.

Selonteon linjauksilla Suomi paitsi vahvistaa kansallista puolustuskykyä, myös tiivistää kansainvälistä puolustusyhteistyötä. Suomi edistää EU:n puolustusyhteistyön kehittämistä ja Naton laajennettujen mahdollisuuksien kumppanuuden sekä Suomen ja Ruotsin yhteistyön syventämistä. Puolustusjärjestelmää kehitetään siten, että mahdolliselle sotilaalliselle liittoutumiselle ei muodostu käytännön esteitä. Pohjoismainen puolustusyhteistyö (Nordefco) sekä kahdenvälinen yhteistyö etenkin Ruotsin ja Yhdysvaltojen kanssa on selonteossa keskeistä.

Suomen puolustuskykyä kehitetään kokonaisuutena. Tällä vuosikymmenellä puolustusvoimien kehittämisen painopiste on maavoimissa ja erityisesti välittömän valmiuden joukoissa. 2020-luvulla Suomen puolustus on poikkeuksellisessa tilanteessa, kun kahden puolustushaaran, meri- ja ilmavoimien pääjärjestelmät poistuvat käytöstä lähes samanaikaisesti. Meripuolustusta kehitetään nykyistä nopeampiin ja liikkuvampiin merioperaatioihin ja poistuva taistelualuskalusto korvataan uudella alusluokalla. Hornet-kaluston myötä poistuva suorituskyky korvataan täysimääräisesti. Taloudellisesti nämä ovat mittavia investointeja, mutta niistä ei kansallisen turvallisuuden nimissä voida tinkiä.

Selonteon tärkeimmät linjaukset koskevat luonnollisesti resursseja. Yksityiskohtaiset rahoituspäätökset tehdään osana julkisen talouden suunnitelmien sekä talousarvioesitysten laatimista. Puolustuksen resursoinnissa on kuitenkin kyse muustakin kuin rahasta. Lainsäädännöllä kehitetään valmiutta, viranomaisyhteistyötä, aluevalvontaa ja tiedonhankintaa. Sillä luodaan myös valmiuksia kansainvälisen avun antamiseen, ja mikä tärkeintä: kansainvälisen avun vastaanottamiseen. Tämä jälkimmäinen tahtoo keskustelussa turhan usein unohtua.

Puolustusselontekoprosessin vahvuus oli siinä yhteistyössä, mitä hallinnonalamme teki niin poikkihallinnollisesti kuin kansanedustaja Kääriäisen johtaman parlamentaarisen seurantaryhmän kanssa. Puolustuksemme kehittämisestä vallitsee varsin laaja yhteisymmärrys. Se on hieno asia.

Tiedotustilaisuus on katsottavissa Valtioneuvoston sivuilla ja selonteko luettavissa Puolustusministeriön sivuilla.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


7 kommenttia
Onko järkee vai ei
#1

Totaalisen maanpuolustuksen ja jatkuvan valmiuden periaatteet käyttöön läpi yhteiskunnan ja sodanajanjoukkojen minimivahvuudeksi 500 000 sotilasta.
Rakentaminen, varastointi, teollisuustuotanto, liikenneväylät, yritysten ja yksityishenkilöiden ajoneuvo- ym. siviilikalustohankinnat määrättävä lailla olemaan puolustusvoimien sodanajan toimintaan soveltuvia versioita rangaistuksen uhalla.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Hämmentynyt
#2

Vaikuttaa Pohjois-Korealta! Ei kannata vouhkata, puoleen maapalloa yltävän Venäjän puolustusbudjetti on Englannin tasoa ja Amerikan 10 kertainen. Kannattaa nyt miettiä mihin investoidaan. Amerikka on mitä ilmeisimmin pahin uhka maailmassa.

No Kiina ajaa jo ohi ja meillä on tuskin mitään kunnon sotilassuhteita sinne.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Onko järkee vai ei
Utelias
#4

Mieluummin Sveitsin/Israelin malli vai ajattelitko Pohjois-Korean ydinaseita?
Meillähän on jo terrafame ellei Venäjä vie sitä niinkuin Petsamon nikkeliä.
Oman ydinaseen turvin tavanomainen armeija voisi olla pienempi ja asevelvolliset voitaisiin pistää siviilipalvelukseen levittämään kivapuhetta…

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Iloinen
#5

En nyt niin kovin paljon luottais näihin ydinasiantuntijoihin. Olkiluotokin taitaa olla 10 vuotta myöhässä. Pari pikku tössähdystä ydinvoimaloissa, niin Suomen niemi saattaa olla täysin asumiskelvoton, joudutaan pakolaisiksi ja ruinaamaan pääsyä välimeren tienoille nyytit kainalossa. Siinä ei muutama hävittäjä, tykki ja kuuluisa maanpuolustustahto paljon paina. – Enempikin yrittäisin käyttää tuota päässä korvien välissä olevaa välinettä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#3

Pakko todeta, jos idästä halutaan tulla niin tuleehan ne. Joka muuta väittää puhuu sitä. Näin se vaan on, ei hyvä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#6

Olettekos siellä puolustusvoimissa miettineet mitenkä onnistuu liikekannallepano kun maahan päästettiin yht’äkkiä 30 000 tuntematonta hyväkuntoista miestä? Yllättävän monella näistä on vieläpä sotilaskoulutus tai sotilaspoliisikoulutus, puhumattakaan isis-taustoista. Siinä on pahimmassa tapauksessa 1 desantti-sabotoija-terroristi kymmentä suomalaista puolustajaa kohden.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Onko järkee vai ei
#7

Syyllistävää itkuntuhinaa alkoi kuulua kun Yle repäisi otsikoita kaksoiskansalaisten aiheellisista rajoituksista puolustusvoimissa, eihän pedofiilejäkään päästetä lastentarhoihin vai eivätkö rajoitukset koske mamuja?
Desantti/sabotööri/terroristi-ryhmät voivat todellakin sitoa poliisivoimat, hidastaa liikekannallepanoa ja rampauttaa puolustuksen toimintakykyjä huomattavasti.
Maahan on päästetty satojatuhansia ulkomaalaisia jotka muodostavat potentiaalisen sisäisen uhan, kansalaisuuden myöntäminen on lähtökohtaisesti virhe ja piittamatonta riskien vähättelyä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000