Perussuomalaiset

Juha Vuorio

Vastuullisuutta Oulun taloudenhoitoon

6 kommenttia

On ollut vuosia näkyvillä, että kaupunkimme talous ei ole kestävällä pohjalla ilman määrätietoisesti tehtävää tasapainotusta. Tuollainen toiminta on nähdäkseni jokaisen julkista rahaa käyttävän laitoksen, kuten Oulun kaupungin, velvollisuus jatkuvasti joka tapauksessa.

Kaupungin velka kasvoi huomattavasti vuodesta 2008 lähtien suuren kuntaliitoksen alkuvuosiin asti. Sen jälkeisinä kuutena vuotena velka on kasvanut keskimäärin maltillisemmin, mutta lisäys on painottunut selvästi kahteen viimeiseen vuoteen ja kaikki merkit, koronasta riippumatta, osoittavat velan kasvun tulevaan kiihtymiseen. Syinä ovat kaupungin lisääntyneet tehtävät ja väestömme ikääntyminen. Olettavasti kaikki muutkin perussuomalaisten lisäksi haluavat pitää vanhuksistamme huolta.

Meidän pitää miettiä miksi kaupunki on ylipäätään olemassa. Mielestäni lause ”tarjota palveluja kaupunkilaisille” on riittävä ylätasolla, mutta tuo ei tietenkään vielä vastaa kysymykseen mitä palveluja. Vanhukset jo mainittiin, listaan voi lisätä lapset ja nuoret ja erityisesti nuorten syrjäytymisen ehkäisy; kaikki pitäisi saada yhteiskuntaan mukaan, esimerkiksi kolmannelle sektorille, jos se on jollekin sopivin ratkaisu.

Tällä hetkellä meillä tulee usein tilanteita, joissa vaikkapa nuorten mielenterveyspalveluihin muodostuu kohtuuttomia jonoja. Kouluihin pitäisi lisäksi tarjota erityisluokkia sellaisille, jotka eivät syystä tai toisesta tavallisilla opetuspanostuksilla voi olla mukana normiopetuksessa.

Sote-menot ovat tällä hetkellä puolet kaupungin talousarviosta. Jos sote-uudistus menee tällä kerralla maaliin, nuo siirtyvät maakunnan harteille. Mutta niin siirtyy myös vastaava verotusmääräkin, joka tulee tuolloin valtionverotuksen osaksi. Mutta velat jäävät, tällä tietoa jopa miljardi tuossa vaiheessa.

Kaupungin palvelujen aihepiirinä on ilman muuta myös elinvoimaisuuden kasvattaminen. Juuri tarkka taloudenpito antaa meille mahdollisuuksia pitää kaupunkiamme kaikin puolin kunnossa ja tarjota yrityksillekin oivallisia kasvuedellytyksiä ja sitä kautta työpaikkoja. Enkä siis unohtaisi kolmattakaan sektoria, jonka toimintaa tulee ensi sijassa mahdollistaa, ei niinkään rahoittaa.

Kaupunginhallitus päätti kuukausi sitten leikata mm. kaupunginteatterin avustuksista. Avustusmäärä on ollut kaupungilta viisi miljoonaa vuodessa ja valtiolta reilut kaksi miljoonaa. Paikallislehdissä on kirjoitettu tuon johdosta kissankokoisin kirjaimin että teatteri ajetaan alas. Läheskään aina ei ole muistettu kertoa, että kyse oli vain kymmenen prosentin vähennyksestä. Työoletuksena on, että osakeyhtiönä toimiva teatteri pystyy järkeistämään toimintaansa ja vaikkapa tilojensa käyttöä niin, että toiminnan volyymi ei laske kuin sen 10 prosenttia. Paikallislehdet eivät ole myöskään muistaneet kysyä vähennysesityksen tekijän mielipidettä asiaan; muiden puolueiden poliitikkojen kylläkin. Ei puhettakaan, että muistutettaisiin siitä, että kaupungin veronmaksajat tukevat jokaista lippua normaaliaikoinakin yli 60 eurolla (nyt korona-aikana moninkertaisesti). Itse ajattelen, että suuren laitosteatterin aika on ohi; tulisi siirtyä teatteriin, jossa kaupunki enemmän mahdollistaa kuin rahoittaa toimintaa.

Viime aikojen kirjoituksissa tai puheenvuoroissa mm. talousratkaisuihin liittyen meitä perussuomalaisia on liitetty Oulussa erilaisiin blokkeihin ja meille keksitty kuvaavia sanoja. Osa saattaa osua lähemmäs, osa kauemmas todellisuudesta, osa on tarkoituksella parjaavaa (kuten monien käyttämä termi ’populistit’) osa luultavasti vain asiaa tuntemattomia. Monet meistä ajattelevat itseään toisaalta konservatiivina, toisaalta kansallismielisenä. Nämä molemmat ovat mielestäni oikeaan osuvia kuvauksia meistä.

Osallistu keskusteluun!


6 kommenttia
Nimetön
#1

Oulu ei houkuttele. Kaupungin maine on negatiivinen näin etelä-Suomesta katsottuna. Ei liene vaikeaa arvata mistä se pohjoisen humanitaarisessa keskuksessa johtuu.
Ajattelin että Oulu olisi tyypillinen vihervasemmistovetoinen kunta, mutta yllätys, yllätys KesKosethan siellä suurimpana hääräävät. Onnistuu se talouden kuralle laitto kykypuolueiltakin.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Lasse Hietanen
Iloinen
#2

Hei. Kiitos Juhakin. Vastuullisuus taloudenhoitoon tulee yksilöhenkilöiden kautta: Kenelle he ovat vastuussa omastakin elämästään. Moneltakin tämä: ”vastuuherra” on; tuntematon. Vielä, kun ei ole: Tunnustuksellista uskontokasvatustakaan ollut kouluaikana. On aivan eri lopputulema; olemmeko vastuullisia; perkeleelle, vai Jeesukselle Kristukselle; kaikista hoitamistamme asioista. Tämä nyky arkielämä on niin suurta ja valheellista teatteria rikkaiden taholta, että; kaikki teatterit Suomessa saisi sulkea. Valheessa; on jo; ”Täysi sulatteleminen”. TERVEPOHJAISET Pyhäkoulut lapsille Suomeen. Isämme huolehtii: Juhlan kunniaksi: Kukan; taas; Tuomeen. Kiitos. Siunaten, Lasse.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#3

Teatterille kaupungilta tälle vuodelle 5 miljoonaa ja valtiolta 2 miljoonaa. Nämä valtavat verorahasummat siis teatterille, joka on ollut koronan vuoksi suurimman osan aikaa vuodesta suljettuna. Mihin ne 7 miljoonaa on haaskattu? Eikö niitä olisi voitu säästää ensi vuodelle, joka näyttää siltä että ainakin alkuvuoden teatteri joutuu taas olemaan suljettuna. Miksi ei ole lomautettu porukkaa ja leikattu menoja, kuten muissakin normaaleissa työpaikoissa on pitänyt tehdä? Onko teatteriväki vetänyt lonkkaa kulisseissa täydellä palkalla?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#4

Suljetulle teatterillle 7 miljoonaa ja kulttuuripääkaupunki hankkeelle 20 miljoonaa ja mummojen aurausavustukset leikattiin pois 100 000 euroa, koska ”rahat” loppui. Että selllaista ”priorisointia”.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#5

Olipahan vihervasemmistolaiselta YLE*askalta taas valheellinen uutisointi Oulun valtuuston kokouksesta missä kokouksen kulku käännettiin täysin päälaelleen ja syyllisistä tehtiin syyttömiä.
https://twitter.com/JunesLokka/status/1333460465134002177

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#6

Oulusta tulee jatkuvasti omituisia uutisia.
Kaikenlaista sotkua siellä täällä. Kiistelyjä ja muuta.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000