Perussuomalaiset

Juha Vuorio

Tarvitsemme vaihtoehtoja Oulun vedenhankintaan

2 kommenttia

Viime aikoina on noussut julkisuuteen tarve Oulun vesilaitoksen vedenhankinnan lisäämiseksi ja varmistamiseksi. Esim. kirjoitukset Kalevassa 17.10, 30.11, 8.12 ja 11.12 sekä asukasryhmien järjestämässä keskustelutilaisuudessa Pakkalan salissa 3.12.

Kyse on puhtaan veden tuottamisesta tilanteessa, jossa kaksi nykyistä vesilaitosta Kurkelan ja Hintan rannoilla tarvitsevat pitkiä peruskorjauksia lähitulevaisuudessa ja jossa nytkin olemme pahimmissa tilanteissa tuotantokyvyn rajoilla. Vuodelle 2050 arvioidaan kulutushuippujen olevan jopa yli 50 000 kuutiota vuorokaudessa, kun nykyinen tuotanto on noin 34 000 kuutiota.

Tarve tällaisille suunnitelmille ja lisärakentamiselle on siis ilmeinen. Asiaa onkin pantu vireille tänä kesänä ja syksynä sekä liikelaitosten johtokunnassa että yhdyskuntalautakunnassa. Päätökset perustuvat Hintan vesilaitoksen laajentamiseen siten, että lisätila otetaan vieressä olevilta kolmelta rantatontilta Oulujoen varressa. Yksi on omakotitalo, toinen vapaa-ajan asunto ja kolmas upealla paikalla oleva alueen asukastupa.

Joskus yleinen etu menee yksittäisten tarpeiden ja omistusten edelle. Sille ei voi mitään. Mutta läpihuutojuttu tällaisten tonttien käyttöönotto ei saa olla, vaan perustelujen tulee olla riittävät ja kestävät. Viranhaltijoiden tulisi esittää päätösten yhteydessä vaihtoehdot, jotta ymmärrämme asiaa päätettäessä, miksi yleinen etu vaatii tällaisia ratkaisuja.

Nyt ei ole esitetty vaihtoehtoja suunnitelmia, joissa lähtökohtana olisi jättää puheena olevat arvokkaat rantatontit nykyisille haltijoille ja käyttäjille. Tätä ihmettelen.

Hankkeessa lisärakentamista suunnitellaan uutena puhdistuslaitoksena ja puhdasvesialtaana. Lisäksi mukana suunnitelmissa on pohjavedelle ajateltu varavesiallas. Riskienhallintamielessä kahden vesitornin lisäksi tarvitsemme lisää allastilaa. Itse toivoisin, että puhdasvesitilaa rakennettaisiin kaupunkiimme aikanaan näitäkin suunnitelmia enemmän.

Ilmakuvien perusteella vesilaitoksen ympärillä on runsaasti rakentamatonta tilaa, johon voisi kuvitella mahtuvan erilaisilla järjestelyillä tuo uusi laitos ilman, että kyseisille rantatonteille tarvitsee mennä. Lisäksi voisi hyvin ajatella noista altaista, että kokonaan tai osittain ne voisivat olla jossakin muuallakin.

Tietääkseni esimerkiksi vastarannalla Kurkelanrannan vesilaitokselta ylävirran suuntaan on pitkälti kaupungin omistamaa joenrantaa, ja voisi hyvin kuvitella, että tuollainen allas osattaisiin maisemoida sinne niin haluttaessa.

Nyt kun kaavalausunnot tulevat käsittelyyn, niin toivoisin, että tavalla tai toisella päästäisiin niiden myötä uudelleen suunnittelupöydälle miettimään vaihtoehtoja. Tällöin meillä päättäjillä olisi mahdollista toimia kokonaiskuvan perusteella.

Osallistu keskusteluun!


2 kommenttia
Lasse Hietanen
Iloinen
#1

Hei. Kiitos Juha ja Ystävät. On sanonta: Järkeä on lupa käyttää. Sinulla sitä ”näkyy” olevan ja vielä sitä hyvää laatua: maalaisjärkeä, joka ajattele myös rantatonttienkin omistajien asemaa, kuin omaansa; Toivon ja rukoilen, että ajattelusi mukaisesti asiat etenisivät ja toteutuisivat. Kiitos. Siunaten, Lasse.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Hämmentynyt
#2

Mitkähän tekijät estävät vaihtoehtojen käyttöönoton /arvioinin ?!? Mitä on taka-ajatuksia , onko kateutta, juonittelua vai mitä ?!? Missä on tervearkijärki , onko sitä ollenkaan ?!?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000