Perussuomalaiset

Juha Vuorio

Oulun kaupunkipyörät - poliittinen kysymys

Oulussa on käynnissä erikoinen episodi: saimme puolalaiselta yritykseltä sovitusti viime vuoden loppukesästä käyttöön kaupunkipyöräjärjestelmän.

Nyt pyörät ovat kuitenkin varastossa odottamassa vakuusasian selkiytymistä. Valitettavasti kyseessä on jonkinlainen poliittinen kysymys, nähdäkseni ei taloudellinen ainakaan kaupungin kannalta.

Heti alkuun oma johtopäätökseni näistä Oulun kaupunkipyöristä eli sykkeleistä: olisi siis kaikin puolin hyvä saada tämä solmu avattua ja nuo pyörät käyttöön.

Tosin en ole varma, olisinko alun perin toissa vuonna niitä yhdyskuntalautakunnassa kannattanut. Mutta kun asia kerran päätettiin demokraattisesti selkeällä enemmistöllä ja kaupunginvaltuustokin antoi rahat ilman soraääniä, ja kaiken lisäksi pyörät ja järjestelmäkin ovat käyttökunnossa, kuten viime kesänä nähtiin, niin parasta olisi löytää jokin osapuolille oikeudenmukainen tapa viedä hanketta eteenpäin ja saada pyörät käyttöön.

Pyörille ja järjestelmälle on sovittu kymmenen vuoden käyttöaika ja sopimuksen mukaan kaupunki maksaa vuositasolla jälkikäteen saadusta palvelusta noin 690 000 euroa vuodessa. Kaupunki saa puolestaan tuloja noiden 600 kaupunkipyörän ’lippujen myynnistä’, jotka käyttäjät voivat maksaa samalla tavoin kuin joukkoliikenteen liput, koska Oulu on jo investoinut tähän palveluun. Voi myös arvioida, että toiminnan vakiintumisen myötä nämä tulot nousevat helposti samoihin lukemiin kuin vuosikulutkin.

Ja pienenä lisukkeena kaupunki voi myydä mainostilaa pyöräasemille, joita on yhteensä 60 kappaletta. Itse pyörien mainostila kuuluu puolestaan palvelun tuottajalle; mielestäni järkevän oloinen jako, jossa molemmilla osapuolilla on motiivi myös mainostulojen puolesta, että kaikki onnistuu.

Hankkeessa on muodostunut ongelmaksi sopimukseen kirjattu vakuus, joka on ihmeen suuri. Summaksi on määritelty noin 800 000 euroa. Mielestäni vakuutta ei ylipäätään tarvittaisi, koska palvelusta maksetaan jälkikäteen ja ovathan pyörätkin meillä ’panttina’. Tämän perusteella en ymmärrä, miksei kaupunki suostunut tuohon vakuusarvon puolittamiseen, johon puolalainen toimittaja olisi heikentyneessä taloustilanteessaan kuitenkin pystynyt. Tähän vielä yksi huomio, että palvelua pyörittää käytännössä suomalainen tämäntapaiseen toimintaan erikoistunut yhtiö.

Voi siis kysyä miksei esitykseen suostuttu. Syynä eivät ole virkamiehemme eikä yhdyskuntalautakunta, joka lehtikyselyn mukaan olisi tätä kannattanut, vaan kaupunkimme poliittinen johto tai osa siitä. Tämän takia lautakunnan esittelevä virkamies ei tuonut tuota esitystä lautakunnalle.

Onko tarkoituskin ajaa puolalainen yhtiö selvitystilaan? Tällöin kyseessä olisikin taloudellinen asia.

Lopputulemana voi sanoa, että toiminnan aloittamisessa noilla eväillä meille ei synny mitään erityistä taloudellista riskiä, mutta jos tämä ei onnistu Oulusta johtuvista syistä, joihin lasken sen ettei vastaan tulla yhtään, niin siinä toteutuu selkeä maineriski. En oikein usko, että uudet kilpailutukset tulevat kovin hyvin onnistumaan, ja menetämme koko ajan aikaa sekä myönteisen matkailijakokemuksen; vaikkei pyörien värit ehkä miellytä itseni kaltaisia konservatiiveja, niin väritys on silti asian tarpeeseen nähden onnistunut ollen samalla pirteä ja turistin kannalta helposti löytyvä.

Nyt on poliittisella johdollamme näytön paikka avata tämä solmu. Kaupunkimme eduksi.

*** *** *** *** ***

Laitan tähän muutaman linkin paikallislehdistä lisätietoja varten:

https://www.munoulu.fi/artikkeli/-/id/sykkelit-jaavat-varastoon-ainakin-toistaiseksi

https://forum24.fi/uutiset/forum24-selvitti-sykkelit-kayttoon-saattava-sopimusmuutos-olisi-mennyt-sukkana-lapi-jos-yhdyskuntalautakunta-olisi-aanestanyt–nain-lautakunnan-jasenet-vastasivat-kyselyyn-6.56.3899305.3d3f8b0921

https://www.kaleva.fi/kysyimme-mita-lehmankauppoja-tehtiin-aikanaan-sykk/2674101

https://www.kaleva.fi/sykkeleiden-vakuussummasta-tuli-uskomaton-soppa-ei/2661513

Osallistu keskusteluun!


0 kommenttia

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000