Perussuomalaiset

Juha Vuorio

Miksi pormestari - miksi ei?

3 kommenttia

Oulussa nousi viime vuoden aikana esille kaupunginjohtajan muuttaminen pormestariksi. Asia koskee syvällisellä tavalla sekä hallintorakenteita, poliittisia voimasuhteita että jopa kaupungin julkisuuskuvaa.

Pormestarimalli on kuvattu pääpiirteissään viimeisessä kuntalaissa, mutta se tarjoaa yksityiskohtaiseen hallintomalliin hyvinkin vapausasteita. Pormestari on käytössä Helsingin lisäksi ainakin Tampereella ja Puolangalla. Mainittakoon, että Espoo päätti hiljattain hylätä pormestarimallin.

Tuo pormestarimalli sisältää ajatuksen, että yhdistämällä kaupunginjohtajan ja kaupunginhallituksen puheenjohtajan tehtävät yhdelle poliittiselle toimijalle, saataisiin selkeämpi ja virtaviivaisempi päätöksenteko. Tämä voi osittain pitää paikkaansakin.

Tuohon on myös yhdistetty ajatus, että pormestari saisi maailmalla, siis Helsingin keskushallinnossa ja mediassa, näkyvyyttä ja uskottavuutta enemmän. Tämän puolestaan en oikein uskoisi toteutuvan. Jokainen voi miettiä, että jos valovoimainen Jan Vapaavuori olisi Oulun pormestari, niin olisiko kaksoisraide nyt valmiina Ouluun saakka. Tuskinpa olisi.

Käytännössä kuntavaalit muuttuisivat pormestarivaaliksi muutaman isoimman puolueen kärkiehdokkaan ympärille. Tällöin kaikki muut 600 – 700 ehdokasta jäisivät entistä enemmän taustalle. Lisäksi tuossa syntyy väärä mielikuva, että pormestari valitaan kuntavaaleilla.

Tosiasiassa pormestari valitaan valtuustossa puolueiden etukäteen keskenään sopimien periaatteiden mukaisesti. Noin teoriassa, mutta jos sattuvat sukset menemään puolueilla ristiin, saattaa tulos myös poiketa sovituista periaatteista ja esitetyistä kärkiehdokkaistakin.

Maailmalla pormestari valitaan usein suoralla henkilövaalilla. Tämä saattaisi olla harkinnanarvoinen asia, mutta nyt se ei ole mahdollista Suomessa.

Nykyinen poliittinen järjestelmämme tuo mielestäni poliittisille puolueille vaalitulosta hyvin vastaavan vaikutusvallan ja näkyvyyden. Näin ainakin Oulussa, jossa puolueet sopivat luottamuspaikkojen jakamisesta kokonaisuutena vaalituloksen mukaisesti.

Tämä ei ole itsestään selvää pormestarimallissa, jossa suurin puolue saisi todennäköisesti lisää vaikutusvaltaa, joka olisi tietenkin muilta puolueilta pois.

Nykyisessä mallissa meillä Oulussa keskeisiä vaikuttajia ovat kaupunginjohtaja, talousjohtaja sekä kaupunginhallituksen puheenjohtaja. Näiden keskinäiset tehtävänjaot ovat meillä mukautuneet hyvin henkilöiden ominaisuuksiin ja mahdollisuuksiin hoitaa erilaisia asioita. Pormestarimalli puolestaan on uskoakseni hyvin kriittinen yhden ihmisen ominaisuuksille ja vuorovaikutussuhteille.

Oletettavasti tämä mahdollinen pormestarimalli nousee kuntavaaleissa esille tulevia valtuustokausia silmälläpitäen. Nykyisellään malli ei ole siis saanut kovin suurta kannatusta valtuutettujen parissa.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


3 kommenttia
Nimetön
Tyytyväinen
#1

Sehän on hyvä , että erilaisia vaihtoehtoja käsitellään !? Mutta tulisi huolehtia siitä ettei pelkästään suuret puolueet hyötyisi !?! Näinhän monesti käy !?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#2

> Käytännössä kuntavaalit muuttuisivat
> pormestarivaaliksi muutaman isoimman
> puolueen kärkiehdokkaan ympärille.

Juuri tuossa on se pointti, miksi pormestarimalli on otettu lakiin: vallan keskittäminen isoille puolueille ja entistä useamman virkamiehen ja “luottamus”miehen valitseminen kansan ohi. Vain parin puolueen kauppojen tuloksena.

Ilman näitä ominaisuuksia pormestarimalli ei koskaan olisikaan saanut puolueiden hyväksyntää.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Enska
#3

Junes Lokka Oulun pormestariksi!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000