Perussuomalaiset

Eija Pirinen

Kiinteistövero koskee meitä kaikkia

Onko kiinteistöveron kehityssuunta mielestäsi kohtuullinen?

Vuonna 2011 erään espoolaisen keskikokoisen omakotitalon kiinteistövero oli 587,93 euroa. Nyt vuonna 2021 se on 963,40 euroa. Kymmenessä vuodessa kiinteistövero on noussut huimat 64 prosenttia. Korotus on liian jyrkkä.

Monelta saattaa unohtua, että kiinteistövero koskee meitä kaikkia. Kiinteistön omistajat maksavat sitä suoraan, ja esimerkiksi vuokralla asujat ja rivitaloasukkaat korkeamman vuokran tai yhtiövastikkeen muodossa.

Vaikka asuinrakennuksen kiinteistövero säilyisi ennallaan, kiinteistöveron korotus käy asukkaan lompakolle, koska talo ja tontti kuuluvat erottamattomasti yhteen. Keskikokoisen omakotitalon kiinteistöverosta vain noin 15 prosenttia on rakennuksen verotusta ja 85 prosenttia koskee tonttia.

Asumisen kustannuksia ei pidä korottaa euroakaan

Pelkästään viime vuoteen nähden kiinteistövero kiristyi Espoossa 0,93 prosentista 1,0 prosenttiin, mikä tarkoittaa vuodessa 7,5 prosentin korotusta.

Silti – tai ehkä juuri siksi – kiinteistöverosta kirjoitetaan usein peitellen. Esimerkiksi Raksystems 18.11.2020 kirjoittaa ”Vakituisen asumisen verokanta säilyy ennallaan, joten asumisen kiinteistövero kiristyy Espoossakin ”vain” maapohjien osalta 7,5 %.”

Mojova kiinteistövero nostaa tuntuvasti asumiskustannuksia, joita ei pitäisi korottaa enää euroakaan. Ennemmin alentaa. Kiinteistövero on jo nyt kohtuuton kuluerä monelle pienituloiselle, joka asuu vanhassa talossa nykyisen mittapuun mukaan isolla tontilla.

Espoossa on kilometritolkulla vanhoja hiekkateitä, joiden kunnossapito takkuaa. Mielestäni olisi kohtuullista alentaa huonosti hoidettujen kuoppaisten hiekkateiden varrella olevien kiinteistöjen kiinteistöveroa vaikkapa 20 prosentilla.

Ostovoimaa ja vilkkaampaa yritystoimintaa

Kaikki veroluontoiset maksut vähentävät ostovoimaa ja rahan pyörimistä markkinoilla. Yrityksille yleisen kiinteistöveron nousu tarkoittaa lisäkustannuksia liiketoimintaan.

Kiinteistöveron korotus on väärä tapa paikata kuntataloutta. Päinvastoin! Espoon pitäisi luoda vaikuttimia, jotka eivät kiristä vaan houkuttelevat yritystoimintaa. Yksi loistava vaihtoehto on kiinteistöveron alentaminen.

Osallistu keskusteluun!


4 kommenttia
Nimetön
#1

Niin kiinteistöverosta puheenollen ,Eija se tuntuu nousevan aika vauhdikkaasti ! Muutamavuosi taaksepäin se ei tuntunut missään !? Mutta kylläkin nyt tuntuu !

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Unto
#2

Mitä veroa mielestäsi Eija sitten saisi nostaa tai mistä säästää kun Espoo kuitenkin rahaa tarvitsee?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#3

Tuo on kyllä jo ryöstöverotusta.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

vaalit pian
#4

Jostakin täytyy kerätä miljardit lähetetettäväksi Italiaan. Siellä ei peritä kiinbteistöveroa ja hallitus kaatuisi jos sitä yritettäisiin.

Helpompi kiristää veroja Suomessa missä veroja maksetaan mielellään. Italiassa veronmaksuhalua ei ole eikä sille EU voi mitään.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000