Perussuomalaiset

Juha Vuorio

Kaksoiskansalaisuudesta

2 kommenttia

Kun mietitään valtion tai kansakunnan olemusta, niin historiallisesti katsottuna valtion tehtäviin on kuulunut tärkeimpien joukossa ulkoinen turvallisuus. Ainakin Suomen tapauksessa tuota turvallisuutta ovat käytännössä hoitaneet maan asukkaat varusmiespalvelun, ruotuväen, suojeluskuntien tai muiden järjestelmien kautta. Valtiolla on toki muitakin tärkeitä tehtäviä, jotka ovat luonteeltaan puhtaammin vain verojen keräämiseen ja niillä luotujen palvelujen tuottamista. Maanpuolustus poikkeaa tästä oleellisesti juuri tuon kansalaisten oman välttämättömän ja tarvittaessa raskaankin panostuksen vuoksi.

Olen monesti miettinyt, kun nykyään lisääntyvässä määrin maahan muuttaa uutta asukasta, pysyvämmin tai tilapäisesti, että mikä on näiden ihmisten suhde kansallisiin asioihin kuten maanpuolustukseen. Kun itsekin olen jonkin verran asunut ulkomailla, niin ajattelen, että suhde on usein selvästikin kevyempi kuin tänne ja tähän kulttuuriin alun perin syntyneillä.

Kun vuonna 2003 tuli lakimuutos, joka salli kaksoiskansalaisuuden, ihmettelin asiaa kovasti. Ajattelin, että ihmisten pitäisi päättää minkä maan kansalaisia haluavat olla ja muodostaa lojaliteetti siihen maahan. Nyt kun asiasta heräsi puolustusvoimiin liittyen keskustelua, niin jotkut sanoivat, että maailma oli erilainen silloin kun kaksoiskansalaisuus otettiin käyttöön. Tuossa varmaan viitattiin siihen, että jotkut kuvittelivat eurooppalaisten valtapoliittisten jännitteiden olevan historiaa.

Tätä ihmettelen. Ainakin sotia ja sodan uhkia on ollut koko tunnetun historian ajan. Sekä Euroopassa että muualla. Eikä ole mitään erityistä syytä kuvitella, että ihmislaji olisi jotenkin muuttunut erilaiseksi kuin joskus aiemmin. Ja kun vaikkapa 30-luvulla Suomi ei varustautunut, niin voi vain todeta, että aika moni päättäjämme on unohtanut tuon virhearvion. Tuolloin johtavat poliitikkomme uskoivat, että maailma olisi ”nykyään” niin rationaalinen, ettei sotia aloitettaisi. Tämän takia he eivät varustaneet maatamme sotilaallisesti. Itse ajattelen varustautumisesta samoin kuin muinaiset roomalaiset kuulemma sanoivat: ”jos haluat rauhaa, valmistaudu sotaan”.

Kun katsoin maahanmuuttoviraston kansalaisuuden hakulomaketta, niin huomasin, että siellä ei ole mitään vakuutusta tai vastaavaa, jossa hakija kertoisi sitoutuvansa vaikkapa lainsäädäntöömme tai perustuslakiin. Ehkäpä silmäni haritti, mutta olin kuvitellut, että kansalaisuuden hakulomakkeessa olisi jotain vastaavaa. Mielestäni siellä pitäisi vähimmillään olla ruksittavana kohta, jossa kansalaisuuden hakija vakuuttaa ymmärtävänsä perustuslain pykälän 127, joka velvoittaa kaikki kansalaisemme osallistumaan maanpuolustukseen.

Itse en pidä kaksoiskansalaisuutta hyvänä asiana. Näkisin, että ihmisten kuuluu valita minkä maan kansalaisia he haluavat olla.

Osallistu keskusteluun!


2 kommenttia
omihli
#1

Juuri näin. Tämä kaksoiskansalaisuus, jos mikä, on ”syrjivä”, koska sitä ei voi saada kuka tahansa. Meidät asetetaan eri asemaan syntyperän mukaan.
Kansalaisella voi olla vain yksi kansalaisuus.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Onko järkee vai ei
#2

Oletan että matuille suunnitellaan kiivasta tahtia oikopolkuja ja poikkeusmenettelyjä Suomen kansalaisuuden saamiseksi pikamenettelyllä, sehän käytännössä poistaisi turvapaikkojen myöntämistarpeen ja tilastot kaunistuisivat kivasti kun velkarahatkin näyttäisivät menevän Suomen ”kansalaisten” hyväksi…
Tempputyöllistämisen lisäksi saamme termin TEMPPUKANSALAINEN.
Temppukansalaisia syrjitään positiivisesti siten että heillä on vain etuja mutta ei laisinkaan velvollisuuksia tai vastuita.
Esim. liikekannallepanon tapahtuessa temppukansalaiselle kehotetaan viemään palvelukseenastumismääräyksen sijaan ”all exlusive maailmanympärysristeily mekan kautta”-litterat koko suvulle…
Puistattaa ajatuskin että temppukansalainen pakotettaisiin samaan poteroon sikaa järsivän murahtelevan kristityn kantasuomalaisen valkonaamaheteron kanssa…

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000