Perussuomalaiset

Juha Vuorio

Kahdenlaisia hallituksia

1 kommenttia

Vuodesta 1987 lähtien (ainakin tähän vuoteen 2019 asti) meillä on ollut kahdenlaisia hallituksia. Toisaalta sinipuna-, toisaalta keskustajohtoisia. Sinipunalla tarkoitan sdp-kokoomus -vetoisia hallituksia.

Hallituksilla voi sanoa olleen aina kaksi päähallituspuoluetta. Noin sanon myös viimeisestä Sipilän hallituksesta. En laske Timo Soinin ministeriryhmää tuohon asemaan.

Mutta jaottelen siis hallitukset tuolla sinipuna/keskusta -periaatteella siksi, että Keskusta näyttäisi olevan hallituksessa vain jos se on päässyt suurimman puolueen asemaan ja siis pääministeripuolueeksi. Näin on käynyt neljä kertaa (Aho, Jäätteenmäki-Vanhanen, Vanhanen-Kiviniemi ja Sipilä).

SDP ja Kokoomus ovat kaksi muuta pääministeri- ja päähallituspuoluetta tuona aikavälinä. Heidän kahdestaan johtamia hallituksia on myös yhteensä neljä kappaletta. Pääministeriyksiä SDP:llä oli siis kaksi Lipposen hallitusta ja Kokoomuksella myös kaksi eli Holkerin ja Kataisen-Stubbin hallitukset.

Nyt on tietenkin kovasti pohdintaa eri hallituskuvioista ja itse pidän selvänä, että nytkin mennään vanhan kaavan mukaan. Tämä tarkoittaa sinipunahallitusta sopivilla pienpuolueilla täydennettynä. Tosin voihan se maailma muuttuakin, ..

Aikataulusta ajattelen, että hallitus muodostuu vasta toukokuun lopun eurovaalien jälkeen, koska meikäläisessä monipuoluejärjestelmässä kaikkien hallituspuolueiden täytyy tinkiä joistain tavoitteistaan ja siis vaalilupauksistaan. Ennen eurovaaleja kukaan puolue ei halua tuoda noita luopumisia julkisuuteen. Uskon siis, että kesäkuun alussa uusi hallitus ohjelmineen julkaistaan.

Nyt on aika muistella nykyistä edellistä Kataisen – Urpilaisen hallitusta ja vaikkapa Kreikan tukipaketteja ja sosiaalipuolen rakennepaketteja.

Osallistu keskusteluun!


1 kommenttia
Seppo Muurinen
#1

Oikein – tuo luopumisen tuska ja sehän on ilmeinen,ellei kukaan mistään,niin hallitusta ei synny ( pakkopihdit ? ).
Takinkääntö on selvää kuin EU;n direktiivit jopa muuttuvine käsitteineenkin.
Kukaan ei tule saamaan 100 % hillotolppaansa omine vaateineen – jos ja kun ei tingitä mistään hallitusneuvotteluissa – demokraattisuus on yhteensovittamista ”äärilaidasta äärilaitaan” !

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000