Perussuomalaiset

Juha Vuorio

Itsehallinto tulee, toivottavasti!

1 kommenttia

ohessa 20.1.2016 Oulu-lehdessä julkaistu kirjoitukseni:

Hallituksellamme on yhdistetty sote- ja aluehallintouudistus ohjelmassaan. Tuolla uudistuksella on tarkoitus vaikuttaa kuntien tehtäviin ja luoda uusi aluehallinto, jolle myös sosiaali- ja terveysasiat (sote) tulevat kuulumaan.

Toivokaamme että lopputulos on kokonaisuuden kannalta selkeämpi ja tehokkaampi kuin nykyisellään. Juuri tässä mielessä huolettaa sote-uudistukseen sisäänrakennettu tilaaja-tuottajamalli, joka ainakin kuntatasolla osoittautui monimutkaiseksi ja josta nyt on päästy monessa kunnassa eroon.

Huomiota kiinnittää myös virkamiesselvityksen maininta: ”palvelulupauksen kattama toiminta olisi osin nykyistä palvelua rajatumpi.” Kaikkea ei taida voida tarjota niin hyvin kuin haluaisi.

Itsehallintoalueiden määräksi hallitus päätti 18 ja sotealueiden puolestaan 15. Täyden palvelun päivystyssaaraaloita olisi 12. Lisäksi on joka tapauksessa 5 yliopistollista sairaalaa. Itse olisin suonut päädyttävän asiantuntijoiden suosittamaan 12 alueen malliin, jossa olisi siis ollut ainakin oman toiveeni mukaan mahdollisimman yhtenäiset alueet eri toiminnoille mukaan luettuna eduskuntavaalien vaalipiirit.

Alueille tulee vaalit, jossa valitaan ainakin ylimmät luottamushenkilöt. Sopii toivoa, että ne järjestetään tavalla, jonka ihmiset ymmärtävät. Riittävän yksinkertainen ja pääpiirteissään muiden vaalien kanssa samansisältöinen periaate tervitaan.

Myös muut tehtäväpaletit käydään läpi kunta-, alue- ja kansallisella tasolla. Huomattavaa on, että koulutusasiat ovat jäämässä kuntien vastuille.

Rahoituksessa yhtenä mallina esitetty ns. sote-vero olisi varsin huono ratkaisu ainakin Oulun seudun kannalta. Asia pitäisikin hoitaa valtionverotuksen kautta ilman uusia verotyyppejä.

Itse toivon uudistukselta paljon; selkeämpää hallintoa ja tehokkaampaa toimintaa. Lisäksi viime vuosina on tullut vahvasti esille, ettei keskushallinto Helsingissä tiedä, eikä ehkä paljoa välitäkään muun maan asioista. Tämän johdosta alueille tarvitaan todellista päätäntävaltaa; toivottavasti saamme!

Osallistu keskusteluun!


1 kommenttia
Nimetön
#1

_

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000