Perussuomalaiset

Johanna Sirén-Kaplas

Työehtosopimuksen mukainen palkka, ja työtä kerran viikossa?

5 kommenttia

Perussuomalaiset ovat johdonmukaisesti esittäneet, että työstä pitäisi maksaa palkkaa, jolla työntekijä voi elää – ilman tukia.

Perussuomalaiset ovat myös huolestuneita siitä, miten suomalaiset työntekijät haluttaisiin syrjäyttää työmarkkinoilla purkamalla saatavuusharkinta.

Yliopiston professori pitää kyllä työpaikkansa (ja palkkansa), vaikka Suomeen tulisi tuhat suomenkieltä taitamatonta siivoojaa. Samoin toimittaja, jonka ammattitaito nimenomaan perustuu siihen, että suomenkielen kuullunymmärtäminen ja kirjoitustaito ovat hallussa.

Parhaillaan Suomessa keskustellaan työehtosopimuksista.

Osui sopivasti käsiin uusin teollisuusliittolaisten jäsenlehti ”Tekijä”. Kansikuvassa siniseen huppariin pukeutunut nuorimies istuu auton etupenkillä, käsi ratin päällä. ”Nuoren työ on usein pätkää, silppua, nollasoppareita, osa-aikaa tai vuokratyötä.”

Sitä samaa voi Suomessa olla tänä päivänä kokeneen aikuisenkin työntekijän osa: Yliopistossa kemistin koulutuksen saanut nainen istuu marketin kassalla. Finanssialaa varsin hyvin ymmärtävä piensijoittaja, joka pitkäaikaistyöttömänä on rahoittanut työttömyytensä itse, määrätään työhön kaatopaikan sorttiasemalle tavaraa lajittelemaan. Miljoonien kauppoja clousannut myyntityön ammattilainen määritellään TE-toimiston koodiluokituksella henkilöksi, joka kykenee avustamaan toimistotöissä; ottamaan kopioita, avaamaan ovia ja vastaamaan puhelimeen.

Tämä ylläesitetty olisi LOL (laughing out loud), jos kyseessä olisi joku farssi. Tosiasiallisesti kyseessä on kuitenkin Suomen työmarkkinat.

Vuokratyöfirmojen bisnes kukoistaa

Apukoulutasoa olevat yritykset saada suomenkieliset työpaikat ja suomenkieliset työttömät kohtaamaan toisensa merkitsee sitä, että joku jossain alisuorittaa ja lujasti.

Tähän alisuorittamiseen Kokoomus esittää yhdeksi ratkaisuksi suomenkieltätaitamattomien halpatyöntekijöiden maahantuontia – puolue kannattaa saatavuusharkinnan poistoa.

Perussuomalaisten puoluejohtaja Jussi Halla-ahon kanta tähän on selkeän kielteinen: vuotavaa venettä ei korjata sillä, että porataan viereen toinen reikä.

Ensin suomalaiset ja sitten vasta muut, Suomessa. Se on ollut perussuomalaisten johdonmukainen viesti.

Samaan aikaan, kun käsissä on kohtaanto-ongelmaan liittyvä skenario, Suomessa keskustellaan myös palkoista.

Perussuomalaisten kanta on selvä: työntekijän pitäisi voida elää palkkatulollaan, ilman tukia.

Miksi näin ei aina ole? Kuka vetää välistä?

Vielä 70-luvulla Suomessa oli vain muutama vuokratyöfirma. Itse tein koululaisena muutaman keikan Toimialapalvelu Eila Kaisla Oy:ssä.

Nyt 2019 alan isot nimet kuten Barona, Staffpoint, Academic Work ja Rainmaker ovat luoneet itselleen suuret, vakaat markkinat, ja osa on Sipilän aktiivimallin myötä luonut itselleen aktiivisesti liiketoimintaa myös koulutusmarkkinoilla. Esimerkiksi Staffpointin tytäryhtiö Spring House myy koulutuspalveluja ja muuta konsultointia TE-toimistoille (samoin kuin monet muut pienemmät toimijat, jotka ovat heränneet uuteen bisnesmahdollisuuteen).

Yritykset ovat siirtäneet työntekijän palkkaamiseen liittyviä riskejä ja velvoitteita vuokratyöfirmoille. Vuokratyöfirmat ovat siirtäneet yrittäjyyteen kuuluvia riskejä, kuten markkinatilanteen vaihteluista johtuvia muutoksia tuotannossa, suoraan työntekijälle: kun markkina ei vedä, työsuhde päättyy.

Selvää on, että vuokratyöfirmat nettoavat sekä toimittaessaan yritykselle työntekijän että tarjotessaan työntekijälle työpaikan.

EU-alueelta vuokratyövoimaa Suomeen pumppaa mm. Eurowork.

Pienillä paikkakunnilla, jossa työpaikkoja on rajoitetusti, ei vuokratyöfirmoja tarvita tätä tekemään: ihmiset ovat jo tottuneet siihen, että työntekijöitä palkataan ja irtisanotaan, ja sitten taas palkataan. Ja sitten taas irtisanotaan. Palkkatuloilla joko selviää tai sitten ei.

Uusimman Tekijä-lehden pääkirjoituksessa päätoimittaja Petteri Raito on otsikoinut kirjoituksensa: ”Epätyypillisyys hallintaan.” Sitten hän jatkaa: ”Epätyypilliset työsuhteet ovat tulleet jäädäkseen.”

Sdp:n kannattaisi nyt niellä ylpeytensä ja nostaa Perussuomalaiset kumppaneikseen hallitukseen

Mitä hyödyttää melskata humanitaarisesta maahanmuutosta maassa, jossa on paljon työttömyyttä ja jossa edes palkkatuloilla ei välttämättä kykene kustantamaan itselleen ruokaa ja asuntoa?

Sdp:n pitäisi ottaa lusikka kauniiseen käteen ja ymmärtää, että Suomi on KAUKANA. Mitä ikinä täällä tuotetaan vientimarkkinoille, se joudutaan kuljettamaan markkinapaikalle pitkän ja kalliin logistiikkaketjun turvin. Aina. Tähän ei ole oikotietä.

Ja se mitä valmistetaan, valmistetaan kylmässä ja pimeässä maassa, jossa tarvitaan lämmitystä ja valaistusta suurin osa vuodesta. Eli toimintaympäristö itsessään on kallis, koska energiaa joudutaan koneiden käytön lisäksi käyttämään lämmitykseen ja valaistukseen. Aina.

Ja kun työntekijät lähtevät työpaikoilleen talvella, autoon tarvitaan talvirenkaat. Aina. Liikkuminen Suomessa on sekä vaativaa että kallista. Toisin kuin muissa EU-maissa, meillä täällä esiintyy talvella hengenvaarallista tappajajäätä lähes jokaisen ihmisen työmatkalla. Joka talvi.

Suomessa kuolee kadulla liukastumiseen enemmän ihmisiä kuin moottoripyöräonnettomuuksiin.

Sdp:n pitäisi ymmärtää, että Suomessa monilla ihmisillä on ihan oikeasti kovaa.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


5 kommenttia
Nimetön
Tyytyväinen
#1

Johanna , niin muuten nyt on kovatajat myös SDP/Rinteellä vai mitä ?!? Hallitus kausi /pääministerinä oli eräänlainen , tähden Lento !?!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

vaalit pian
#2

Kokoomuksen into tuoda maahan halpatyövoimaa on oikeastaan loogista koska työnantajalle se on käytännössä yritystukea kun yhteiskunta maksaa osan palkasta sosiaalitukina. Vasemmistoa en tässä asiassa ymmärrä ollenkaan koska juuri vasemmiston kannattajat kärsivät halpatyövoiman maahanmuutosta eniten.

PS on yleensä laitettu kokoomuksen kanssa pariksi mutta ei kai se ole ainoa vaihtoehto. Esimerkiksi SDP:n kanssa voisi olla yhteistäkin mutta se edellyttäisi täyskäännöstä maahanmuutossa ja lievennyksiä ilmastopolitiikassa joka demareilla ei ole kaikkein maailmaasyleilevimpiä kuitenkaan.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#3

Nimenomaan näin: työvoimaa halvalla ja siinä samalla kepitetään kotimaista työvoimaa, joka ei halua suostua polkuhintoihin, koska yrittää elättää itsensä palkallaan.

Halpatyövoiman käyttö merkitsee, kuten sanoit, sitä, että valtio maksaa osan palkasta ja asumisesta.

Kuten Jussi Halla-aho on useampaan kertaan sanonut, ruoka ja asuminen eivät tulijoille ole sen halvempaa kuin suomalaisillekaan. Lisäksi tulee kielikoulutus, tulkkaukset jne. ylimääräisinä kuluina (jotka tosin eivät suoraan kohdistu työantajaan vaan välillisesti verotuksen kautta).

Lisäksi Suomen Perustan tekemisen tutkimuksen perusteella näyttäisi käyvän niin, että parin vuoden työllisyyden jälkeen työllistymisprosentti laskee ja tuilla eläminen alkaa.

Nyt puhutaan paljon vanhenevien suomalaisten hoitamisesta, mutta samoin kuin suomalaiset myös tulijat vanhenevat ja edellyttävät aikanaan hoitoa. Mutta tätä hoivaahan halpatyövoimasta hyötyneet yritykset eivät jää kustantamaan (kuin korkeintaan verojen kautta).

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#4

Perussuomalaiset kuuluvat hallitukseen äänestystuloksen perusteella. Perussuomalaisia ei voi luokitella perinteisellä oikeisto/vasemmisto-jaottelulla, ja siksi Perussuomalaiset voi olla hyvä kumppani jokaiselle sellaiselle puolueelle, jossa suostutaan näkemään haittamaahanmuuton kustannukset ja siirtymään tässä asiassa Perussuomalaisten kannalle.

On häkellyttävää, miten matematiikan osaaminen tässä maassa ei näytä taipuvan siihen, että ymmärrettäisiin miten turhaa on velkaantua tekemällä hyviä töitä, joihin ei ole varaa. Ja miten ”hyvä työ” vielä kääntyy itseään vastaan, rikollisuudeksi.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#5

Liitän tähän jatkoksi lainauksen Perussuomalaisten viikkokirjeestä:

”Kun hallitus jatkaa sekä nykykokoonpanolla että -ohjelmalla, niin suomalaisten edessä ovat todelliset vaaran vuodet. Esimerkiksi hallituksen vuoden 2021 budjetti tulee nostamaan fossiilisen polttoaineen hintaa 30 senttiä litralta. Näihin on lisättävä jo päätetty 6,7 sentin korotus vuoden 2020 kesällä sekä RED II (= jakelu- ja sekoitevelvoitteen suuruudenhullu kansallinen tulkinta) korotus
noin 7 senttiä.

Kun kaikki lasketaan yhteen, lisäten ALV ja huoltovarmuusmaksu, niin bensapumpulla hinta nousee käytännössä lähes 50 senttiä.

Hallitus on suunnittelemassa laittomien maassaolijoiden ankkuroimista Suomeen ohjelmalla, jossa veronmaksaja kustantaa 50% – 70% palkkatuella halpatyövoimamarkkinan Suomeen. Suomalaiset
laitetaan kilometritehtaalle, laittomasti maassa olevat tilalle veronmaksajan piikkiin.”

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000