Perussuomalaiset

Johanna Sirén-Kaplas

Suomessa on jo riittävästi työvoimaa

17 kommenttia

Osa tästä ammattitaitoisesta, osaavasta, suomenkielentaitoisesta kantasuomalaisesta työvoimasta on vain laitettu paitsioon. Syistä, joiden taustoja voi vain arvailla, ja tässä ehkä hiukan myös avata:

Joko tällä paikoillaan reservissä olevalla työvoimalla on 1) liikaa ikää (yli 55 vuotta), 2) liian vähän työkokemusta (ei yhtään) tai 3) se asuu väärällä paikkakunnalla (koska asunnot Helsingissä ovat liian kalliita, ostipa omaksi tai menipä vuokralle), tai 4) työvoimalla on vain todellista pätevyyttä (ei muodollista pätevyytttä eli korkeakoulututkintoa).

1) Työvoima on yli 55-vuotiasta

Niin, mikä tässä on se todellinen ongelma? Tähän ikään mennessä tämä ikäluokka on ehtinyt paiskia Suomessa töitä nousu- ja laskusuhdanteiden läpi ja oppinut työntekemisen mallin aikana, jolloin töitä on riittänyt. Moni on myös pitänyt hyvää huolta terveydestään, lisäkoulutuksestaan ja lapsistaan. Nyt lapset ovat maailmalla ja virtaa tehdä olisi vielä. 

Mikä estää? Ikä estää, koska yli 55-vuotiaan työllistävä yritys joutuu ottamaan kovan riskin (joka yrityksille ei kuuluisi, mutta joka lainsäädännöllä ollaan niille onnistuttu sälyttämään). Jos yli 55-vuotias sairastuu, työnantajayritys joutuu kantamaan vastuun sairastuneesta ties miten pitkään, eli työntekijästä tulee sille taloudellinen rasite. 

Tätä riskiä ei poista se, että yli 55-vuotiaiden työllistymistä yritetään valtiovallan toimesta tukea siten, että 30-50 % työllistetyn palkasta maksaa valtio, 2-6 kk ajan. Jos työnantaja hakee vakituista työntekijää, tuki työsuhteen alussa ei mitenkään poista riskiä, joka jää työnantajayrityksen käsiin: vanha on vanha ja voi sairastua. 

Silti vanha voi olla osaava ja hänestä voisi olla paljon hyötyä yrityksessä, jos vain hän ei olisi liian suuri taloudellinen riski.

2) ja 4) Työvoimalla ei ole työkokemusta: joko ihminen on liian nuori tai kouluttamaton

Työkokemuksen karttumista ei yhtään auta ainakaan se, että esimerkiksi lähes kaikkiin valtionvirkoihin pitää olla ammattikorkea- tai korkeakoulututkinto tai vähintäänkin joku kurssi suoritettuna.

Ja se kurssi sitten: Joillekin kursseille pääsy puolestaan on mahdotonta, jos ei ensin ole jo saanut työpaikkaa. Otetaan esimerkiksi arkistonhoitaja. Valtionhallinnossa on paljon näitä arkistonhoitajan työpaikkoja, mutta usein pääsyvaatimuksena on se, että ao. henkilö on käynyt arkistonhoitajan kurssin. Arkistonhoitajankurssille ei kuitenkaan voi päästä, jos ei ole jo toiminut arkistonhoitajana vähintään puolta vuotta jonkun työnantajan palveluksessa.

Tämä on vain yksi esimerkki. Esteet työllistymiselle on sisäänrakennettu palkkausjärjestelmään, ja niillä suojataan erilaisia eturyhmiä. On paljon työtehtäviä, joissa vähempikin koulutus riittäisi. Mutta Suomessa ei haluta luopua siitä käsityksestä, että korkeakoulun käyneen hoksottimet olisivat jotenkin paremmat kuin kouluja käymättömän. Ei, vaikka kyseessä olisi varsin vaatimaton tehtävä, jossa normaalilla, _suomalaisella_ maalaisjärjellä pärjää erinomaisesti. Kuitenkin puhutaan täydellisesti suomenkieltä taitavista, suomalaisen kulttuurin tuntevista ihmisistä, jotka jo lähtökohtaisesti ovat sitoutuneet noudattamaan suomalaisen yhteiskunnan pelisääntöjä. 

Uusi henkilö joudutaan joka yrityksessä joka tapauksessa ajamaan sisään yrityskulttuuriin, työtehtäviinsä ja turvallisuuskäytäntöihin. 

3) Työvoima asuu ”väärällä” paikkakunnalla

Työvoima asuu siellä, missä sillä on varaa asua. Julkisia menoja on elinkustannusindeksiin ja inflaatioonkin nähden nostettu 15 vuodessa jopa kolmannes. Julkisten menojen kasvua on rahoitettu verotusta kiristämällä. Palkansaajalle on jäänyt yhä vähemmän ”ylimääräistä” rahaa, jonka voisi käyttää maksaakseen asumisen kohonneen hintatason ympäristössä, kuten esimerkiksi Helsingissä. Maalaisjärki sanoo, että pysy siellä, missä pysyt hengissä.

No, ja miksi asuntojen hinnat ovat kasvukeskuksissa nousseet? Miksi kasvukeskukset ovat kasvaneet, jos työvoimalla ei ole varaa asua kasvukeskuksissa (Hki, Tampere, Turku)? Kuka näissä kasvukeskuksissa sitten oikein asuu, jos eivät työmarkkinoiden työntekijät? 

Hyvä kysymys. Eläkeläiset? Mutta meillä on kasvukeskuksissa myös kutsuvieraita, jotka vieraanvaraisinä isäntinä ja emäntinä olemme kutsuneet elinikäisen elatuksen piiriin parhaille pelipaikoille. Siinä missä maaseudun pikkukaupungeissa voi kokonainen kerrostalo seistä tyhjänä, koska asukkaita ei yksinkertaisesti riitä, voi Helsingissä kokonainen kerrostalo olla vuokrattuna ”vieraillemme”, ts. valtiolle, joka vuokrat maksaa. 

Asuntosijoittajat toki hurraavat: kunniakansalainen on aina varma maksaja, vaikka kämppä menisi minkälaiseen remonttiin hyvänsä. Vuokran maksaa valtio. Ei sellaisesta kämpästä pääse kisaamaan pätkätöitä tekevä, mahdollisesti maksuhäiriömerkinnällä varustettu kantasuomalainen. Ei mitään jakoa. Ei tietenkään. Kauppa se on mikä kannattaa.

Ja näitä kauppoja valtio on tehnyt tiuhaan. Ja nyt osa valtiosta, tämä nykyinen hallitus, haluaa tuoda maahan halpatyövoimaa ulkomailta. Hallitus uskoo, että tämä porukka pärjää varsinkin Helsingissä ja Turussa. Eikä välttis tarvitse edes puhua suomea. Riittää, kun puhuu ruotsia tai jotain. Tulkki tulkkaa. Maaseudulla mennään tällä hetkellä venäjäksi ja viroksi, mutta koska tulijat ovat naapurista, tapakulttuuri on suurin piirtein sama eikä tulkkeja tarvita. Ei varsinkaan navetassa, jossa pärjätään kansainvälisellä eläinten kielellä. (Ja Närpiö puolestaan on tyytyväinen ahkeriin aasialaisiin.)

No, mikä ettei. Halpatyövoima tosiaan saattaisi pärjätä Helsingissä tai Turussa. Ruoka toki on kaikille samanhintaista (paitsi, jos työskentelee ravintolassa ja saa ruokansa sieltä työsuhde-etuna), mutta jos asuminen kustannetaan valtion puolesta ja valtio tätä kautta tukee suomalaista yritystoimintaa, niin sillon halpatyövoima pärjää – poloista kantasuomalaista paremmin, koska viimeksi mainittu joutuu kustantamaan kaiken itse.

Juu ei. Ei näissä kisoissa pärjää matalapalkka-alan suomalainen, joka itse maksaa asumisensa, päivähoitomaksunsa, terveydenhoitokulunsa, veronsa ja autonsa (ja ajokorttinsa). Eikä pärjää myöskään vapaan liikkuvuuden piiriin kuuluva EU-kansalainen, joka periaatteessa voisi tulla töihin Suomeen, paitsi ettei voi, koska Suomi on liian kallis maa sekä osalle suomalaisista että varsinkin suurimmalle osalle EU-kansalaisista, jotka ovat tottuneet saamaan ruokansa, autonsa ja vaatteensa edullisemmin (eivätkä ole tottuneet satsaamaan talvirenkaisiin ja talvivaatteisiin ja hillittömiin lämmityslaskuihin, jotka näkyvät asumiskuluissa, asuipa vuokralla tai omistusasunnossa). 

Summa summarum: ns. työvoimapula Suomessa on täysin itseaiheutettu ongelma, joka tosiasiallisesti voitaisiin hoitaa a) poistamalla yli 55-vuotiaita palkkaavilta yrityksiltä iäkkään työntekijän sairastumiseen liityvät taloudelliset riskit, ja b) erilaisia, työmarkkinoita tukevia asumisjärjestelyjä tekemällä, ja c) madaltamalla koulutukseen liittyviä vaatimuksia sellaisissa valtion työpaikoissa, jossa osaaminen ei tosiasiallisesti edellytä mitään tutkintoa.

Ja tässä rinnalla toki kulkisi mukana _säästäminen_, jota harvoin tarjotaan keinoksi jonkun ongelman ratkaisuun. Säästäminen on eri asia kuin leikkaaminen. Esimerkiksi lämmityskuluissa voidaan _säästää_, kun lämpötilaa julkishallinnon rakennuksissa lasketaan (ja otetaan villapaidat käyttöön kuten näillä leveysasteilla kuuluu talvisin tehdä). Ja tähän liittyen: vähemmilläkin valoilla pärjätään. Nyt tuntuu, että luxit ovat tapissa monessa sellaisessakin paikassa, johon riittäisi pelkkä päivänvalo. 

Voisin jatkaa, mutta jätän tähän. 

Velkarahalla eläminen Suomessa jatkuu. Silti näyttää siltä, että nykyinen hallitus haluaa Suomeen lisää elätettäviä.

Suomen luottoluokitus laski, koronavirustapaus Suomen Lapissa todettiin ja Etelä-Suomeenkin on luvassa pakkasta ensi viikolla.

Hyvää käsihygieniaa suositellaan nyt joka paikassa. Nähtäväksi jää mistä kaikista vaalilupauksista hallituspuolueet pyrkivät pesemään kätensä lähiaikoina, kun taisi tulla luvatuksi äänestäjille hiukkasen liikaa?

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


17 kommenttia
Nimetön
Vihainen
#1

Täällä ei tarvita yhtään lisää Sosiaalituilla elätettäviä ulkopuolisista maista.Vaan näille jo täällä loisiville,pääasiallisesti nuorille Miehille on tarjottava töitä.Ja jos ei työnteko maita,on turvapaikka pistettävä katkolle!Mutta tässähän taitaa olla kysymys siitä,että oman Kansan työttömiä.Ja jo osin sairaita yli 55 vuotiaita aijotaan työllistää.Ja laittaa samalla heidät maksumiehiksi,muiden jo töissäolevien Kanta Suomalaisten lisäksi näihin Maahanmuuton kustannuksiin.Samalla voidaan myös suunnitella taas Eläkeiän nostoa,työllistämällä yli 55 vuotiaita,ja venyttämällä heidän työssäolo vuosiaan pidemmäksi!!!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Hämmentynyt
#2

Vihervasemmisto pesee käsiään puhtaaksi”Käsidesillä”Viime Kevään Vaalilupauksista.Ja sen voi laittaa Flnussa-kauden piikkiin!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#3

Siis Flunssa!tuosta Flnussa kirjoituksestani joku voi ymmärtää.ihan jotain muuta.Sori siitä!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Keijo
#4

Kovasti tänne halutaan investointeja ja ulkomaalaiset investoi, pyörittää bisnestä ja työllistää muutaman suomalaisen.
Mieluimmin tietysti halpatyövoimaa joka tarvitsee asumistukia ym.
Mutta minne menevät verot?
Kas, ollaan emoyhtiölle velkaa miljoonatolkulla eli ei pysty eikä edes tarvitse maksaa veroja!
Ja suomalaiset firmat maksavat veronsa. Ne harvat joita ei ole myyty ulkomaalaisille.
No, revitäänpä sitten duunarin selkänahasta, verotetaan autoilua ym.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#9

Tällaista se sitten on, kun siirrytään suljetusta taloudesta markkinatalouteen samaan aikaan, kun levitellään rajat auki kaikelle mahdolliselle.

Me ei vain osata?

Ekonomisti Stefan Törnroos, joka ensimmäisen kerran eurosta varoittaessaan oli vielä töissä Ålands Bankenissa, näki jo lähes 10 vuotta sitten, mihin tämä homma on menossa.

Perussuomalaiset-lehti haastatteli Törnroosia joskus v.2014, ja kaveri oli edelleen tuolloin sitä mieltä, että euro on liian vahva valuutta Suomelle. Se valuuttakori, josta euro muodostettiin kääntyi meille epäedulliseksi, mutta tätä ei heti ymmärretty.

Eilen oli radiossa haastateltu jotakin talousjokujokua Asianajotoimisto Borenius Oy:stä ja kaveri oli huolissaan siitä, mitä brexit tekee Suomelle, jossa on UK-omisteisia yrityksiä parisen sataa ja tätä myötä näille työntekijöitä oliko 3.000 vaiko peräti 30.000.

Lontoo on eurooppalaisen finanssimaailman keskus, joten brexit tekee asetelmasta kaikin puolin kiinnostavan.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#10

Hups! Siis Stefan TörnQVIST 🙂 My hero!

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001711002.html

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Vihainen
#5

Keijo!Asiat ovat juurikin tuolla mallilla,kun kerroit.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Tyytyväinen
#6

Jestas, että oli järkevä analyysi!!!!
Nettikirjoitukseksi tosin pitkä, mutta asiaa.
Juuri tuollaisen labyrintin olemme vuosien saatossa rakentaneet. Hyvää tarkoittaen ja aivan toisenlaisiin olosuhteisiin.
Järjestelmän heikkoudet havainneet käyttävät sitä härskisti hyväkseen. Systeemi vuotaa kuin pärekori vettä kannettaessa.
Seuraavaa Hallitusohjelmaa kasattaessa tuo esitys mukaan ja toimeksi niin ratkeaa monta asiaa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Tyytyväinen
#11

Tnx. Moni homma on kryptattu vain erilaisten etupiirien haettavaksi.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#7

Tänä aamuna kuulin radiosta, että närpiöläinen yritys nimeltään NTM tarvitsee lisää työvoimaa eikä sitä kuulemma Pohjanmaalta oikein tahdo löytyä.

Mites tää nyt oikein menee? Eikö ne siellä Närpiössä lisäänny ollenkaan, kun sekä kasvihuoneisiin että muihin yrityksiin täytyy yrittää saada työvoimaa Suomen ja EU-alueen ulkopuolelta?

Närpiössä ei luulisi olevan niin korkeat asuinkustannuksetkaan kuin pääkaupunkiseudulla, mutta silti vain on pulaa työntekijöistä?

Aasialaiset ymmärrettävästi kiitollisia, jos saavat työtä Suomesta ja lapset saavat hyvän koulutuksen suomalaisissa oppilaitoksissa, ja yhteiskunta pelittää täällä muutenkin.

On selvää, että RKP nimeää rasismiksi myös kaiken sellaiset toimenpiteet, joiden avulla kotimaisen työvoiman olemassaoloa pyritään vaalimaan, koska RKP:n etujen mukaista on, että halpaa työvoimaa saadaan Närpiöön ja hiukan muuallekin.

Hiukan huvittavaa, että Astrid Thors (rkp), jolla on jotain kiinnikkeitä Oravaisiin, perusteli aikoinaan…

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#8

Jatkuu…

maahanmuuttoa sillä, että tänne muutetaan rakkauden perässä.

Noh, kai niitä tomaattejakin voi jossain määrin rakastaa?

https://svenska.yle.fi/artikel/2020/01/31/narpesforetaget-ntm-tar-sig-in-pa-nordamerikanska-marknaden-brist-pa-arbetskraft

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Utelias
#13

Juu kyllä Tomaattejakin voi rakastaa,mutta ei kovin rajusti!Muuten niistä tulee Ketsuppia!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#17

🙂

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#12

Vahvaa musta tuntuu- arviointia keittiön pöydän äärestä. Huvittavaa julkaista omia asenteellisia arvauksia, kun tarjolla on tutkittuakin tietoa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#16

Nih, tällaista se sitten on, kun sananvapaus toistaiseksi vallitsee ja Perussuomalaisten sivustolla perussuomalainen saa pitää blogia 🙂

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#14

Eikös tämä valtiolle tappiollinen ulkoistus veroparatiisimaa Espanjaan ole luvattu lakkauttaa jo monen hallituksen toimesta. Valtio pakenee veroja veroparatiisiin ja työntekijät ja verot ulkomaille. Mitä tekee veronkiertäjiä kyttäävä vihervasemmisto hallitus ja omistajaohjaus ministeri? Jo aikaisemmin on luvattu, että se kyllä voitaisiin EU:n mukaan kilpailuttaa niin, että työt olisi teetettävä Suomessa. Saatanan tunarit.
Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on ulkoistanut asiakaspalvelutehtäviään Espanjan Aurinkorannikolle. Noin 50 työntekijän joukko hoitaa Fuengirolasta käsin Traficomin ajoneuvojen omistajanvaihdoksiin ja verotukseen liittyvää asiakaspalvelua. Työntekijöillä on työsuhde henkilöstöpalveluyritys Baronan kanssa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#15

Tämä EU:n kilpailutusjutska on varsinainen vitsi: ylittäessään tietyn arvon, oliko 30.000 €, kauppa on kilpailutettava kaikkien EU-maiden kesken ja halvin tarjous on hyväksyttävä.

Kun katselee Olkoluoto 3:n meininkiä, niin jokseenkin tulee mieleen, että jo lähtökohtaisesti hinta oli laskettu niin alas, että kauppa menee läpi eikä summaan suinkaan oltu sisällytetty kaikkea tarpeellista. Sitten, kun homma on jo jonkin matkaa tekeillä, tullaan sormi suussa esittämään, että aijoo, vähän tarvittaisiin lissää rahhoo vielä tähän ja tähän. (Tämä esimerkki kyllä monimutkaisimmasta päästä.)

Kauppa pitäisi osata pilkkoa osiin, jotta tältä pakolliselta kilpailuttamiselta vältyttäisiin, ja sitä myötä mahdollisesti vältyttäisiin myös pakolta hyväksyä halvin (ja luultavasti huonoin) tarjous.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000