Perussuomalaiset

Johanna Sirén-Kaplas

Näin ratkaisisin maatilojen työvoimapulan

26 kommenttia

Aivan ensimmäiseksi ottaisin nyt apuun Ylen uutistoimituksen: samalla tavalla kuin päivittäin esitellään Suomen kartan avulla alueet, jonne korona on levinnyt, esittelisin myös värilaikuilla alueet, jonne maatalouden kausityöntekijöitä nyt tarvitaan.

Esittelisin myös mahdollisimman tarkat ajankohdat kausityön tarpeelle ihan päivämäärillä, vaikka se maataloudessa ei aina niin helppoa olekaan, koska sekä kylvöt että korjuut riippuvat paljolti säästä. Sää määrää kasvintuotannossa kaikesta, jos ei olla kasvihuoneessa. Työntekijäpulakartalla myös kertoisin onko kyse työstä kasvihuoneessa, avomaalla vai missä?

Lisäksi Ylen uutisten kautta esiteltäisiin työn laatu videoilla (ja kännykkävideon laatu riittäisi tässä täyttämään tehtävänsä) eli että miten marjanpoimija työskentelee, miten perunat korjataan ja lajitellaan, miten sikalassa / navetassa / kanalassa toimitaan jne. Näin työn luonnetta avataan eikä se tule työntekijälle yllätyksenä (pettymyksenä?) paikan päällä. Sikalan ja navetan hajua tosin ei voi esitellä TV:ssä, mutta siitä voi selostaja muistuttaa, samoin kuin siitä, että etenkin sikalakeikan jälkeen suihku on lähes välttämättömyys.

Lisäksi hyödyntäisin Yleä vielä siinä, että pitäisin työturvallisuuskurssit TV:n kautta.

Maatalousnormaalikoulussa aikoinaan (jou, olen maanviljelysteknikko vm. 92, tutuille terveisiä) koulutus alkoi työturvallisuuteen liittyvien videoiden katselemisella.

Laji kuin laji, maataloustyössä varottavaa riittää, etenkin jos ollaan koneiden kanssa tekemisissä. Tämä on ihan yleishyödyllistä tietoa, joten jopa tavallinen TV:n katselija hyötyisi näistä luennoista. 

Sitten:

Kaikille niille paikkakunnille, joilla työvoimaa tarvitaan, perustaisin rekrytointikonttorin. Ja yhteystiedot näihin esitettäisiin kaikissa uutislähetyksissä, joka päivä.

Sen voisi polkaista pystyyn maamiesseuran tai 4H-kerhojen avulla käytännön järjestelyiden osalta (tilat, puhelin, ihminen puhelimeen päivystämään, tietokone, it-yhteydet), mutta itse rekrytoinnin hoitaisivat valtion piikkiin ammattilaiset jostain soveltuvuustestejä tekevästä firmasta kuten Psycon tms. 

Nämä soveltuvuustestien ammattilaiset kävisivät läpi ensin tilat, joilla työvoimaa tarvitaan, jotta pääsisivät käsitykseen kunkin tilan ”hengestä”. 

Isännät ja emännät ovat yksilöitä ja meininki tiloilla sen mukaista. Nyt AIKA on rahaa ja niinpä on myös työnantajan ja työntekijöiden yhteensopivuus rahanarvoinen menestystekijä. Ammattilainen hahmottaa nopeasti minkälaiset ihmiset tekevät yhdessä työtä parhaiten. 

Johtamistyylit tiloilla vaihtelevat, kaikki työntekijät eivät kestä kaikkia tyylejä. Ne työnhakijat, joilla vaikuttaa olevan lehmänhermot voidaan lähettää sellaisille tiloille, joilla arat ihmiset tuskin pärjäsivät. Arat puolestaan laitetaan lupsakoiden isäntien ja emäntien tiloille.

Ihmiset ovat erilaisia eikä tässä ole mitään arvolatausta. Arkakin ihminen voi olla hyvä työntekijä ja saada paljon aikaan, jos häntä kohdellaan nätisti (#ilon kautta)

Paikalliset rekrykonttorit, paitsi vastaanottavat työpaikkaa tiedustelevien puheluita ja sähköposteja, käyvät aktiivisesti läpi paikkakunnan työvoimapotentiaalia. Nyt tulevat kysymykseen myös kesämökkiläiset. Myös heitä lähestytään.

Paikalliskonttorit voivat kertoa kiinnostuneille majoitusolojen ja työviikkojen yksityiskohdista (palkka, työajat, majoitus, hygienia, yhteiskuljetus kauppaan vai tilan auto käytettävissä, jos työntekijällä ei ole omaa autoa, jne). Sen sijaan tilojen sijaintia ja tarkkoja tietoja tilasta yrityksenä (muu liiketoiminta) ei tarvitse kertoa. Näin suojellaan tiloja varkailta, joita valitettavasti on maatiloillekin alkanut ilmaantua. Tästä syystä työntekijä tarvitsee myös suosituksen, josta käy ilmi hänen rehellisyytensä. 

Työnhakijoille tehdään selväksi se, että rehellisyys ja halu oppia uutta ovat tärkeimmät avut. Aikaisempi työkokemus tai ikä ovat sivuseikkoja, mikäli osaaminen ei jotenkin linkity maatalouden töihin. On tehtävä selväksi, että terve, työhaluinen ihminen kelpaa nyt näihin PALKALLISIIN talkoisiin. Ja tietysti pitää testata viimeistään tilan rajalla, ettei kanna koronavirusta.

Valtio saa luvan maksaa matkat Suomen sisällä (meno-paluu). Näin huippuköyhäkin pääsee työpaikalle asti.

Maatilalle töihin tulevalle on myös annettava varusteluettelo (ihan kuin lasten kesäleirille lähtijöille), koska varsinkaan kaupunkilainen ei välttämättä tule ajatelleeksi mitä kaikkia vermeitä pellolla / navetassa voi tarvita (esim. Sievin pohjalliset kumisaappaisiin, jos on navetassa betonilattialla aamusta iltaan, muuten menee selkä).

Suomalaisten rekrytointi maatiloille onnistuu uskoakseni hyvin, jos Jussi Hallaahon (PS) ehdotus menee läpi eli että kun työtön / eläkeläinen nyt hakeutuu maatilalle töihin kausityöntekijäksi, hän ei maatilalta pientä palkkaa saadessaan menetä työttömyys/eläke-etuisuuksiaan (eikä joudu Kelan kaavakesulkeisiin tämän vuoksi).

Lisäksi suosittelen, että valtio kustantaa tiloille aerobic-ohjaajan, joka opastaa miten työpäivän aikana ja jälkeen kannattaa venytellä. Myös isäntä ja emäntä voivat osallistua jumppaan. Se on kuntoutusta vastaavaa toimintaa suoraan kotitilalla. 

Yle voi maatilan töitä esitellessään kertoa myös siitä, miten maalla ilma on raikasta ja työ ulkosalla terveellistä.

Tehdään nyt kaikki mitä tehdä voidaan eikä hyydytä sellaiseen ajatukseen, etteikö muka omin avuin pärjättäisi. Kyllä pärjätään, jos tosissaan tahdotaan. Varusmiestenkin joukosta voi tiedustella vapaaehtoisia lähtijöitä, ja heille sitten palkka kuten muillekin.

https://www.suomenuutiset.fi/halla-aho-sato-ja-ruokahuolto-tuntuu-olevan-kiinni-siita-saadaanko-tanne-tyontekijat-ukrainasta-ja-vietnamista-saarijarven-paavo-ja-kaltaisensa-ihmettelisivat-suuresti-tallaista-asetelmaa/

PS. Toimittaja Seija Vaaherkummulle & työryhmälle iso kiitos la 4.4. Ylen Ykkösaamun haastatteluun sisällytetystä maatilayrittäjän haastattelusta. Hyvää työtä!

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


26 kommenttia
Nimetön
Utelias
#1

Johanna!Tuo on hyvä ehdotus!Nytkin parasta aikaa TV:ssä pyörii Farmi ohjelma=On ihan turhanpäiväinen Formaatti.Mutta tuossa sinun ehdotuksessa on jujua,kun laitetaan porukka tositoimiin,ja siitä kuvataan TV:sarja jota näytetään päivittäin.Niin eiköhän siinä ole ”Farmia”kerrakseen?!!!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#3

Heissan! Nämä Maajussille morsian ja varmaankin myös tuo Farmi (en ole katsonut) ovat sellaisia kiiltokuvia todellisuudesta, joka on voimassa 365 päivänä vuodessa.

Elämä ja työ maaseudulla voi olla sekä kovaa että kaunista eikä koskaan tarvitse jäädä pohtimaan elämänsä tarkoitusta: se on joka aamu edessä yhtä kirkkaana kuin navettapolku 🙂

Ideasi on kuitenkin oikein hyvä! Juuri esitettiin Niskavuori-elokuvatkin viime viikolla TV:sekä. Nyt saataisiin päivitettyä tilannekuvaa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#5

Juu!Tulihan nuo Niskavuoret nytkin katsottua,varmaan jo monennenkymmenennen kerran!Olen itse Syntyisin Maaseudulta,ja joutunut jo 1950 luvun lopulla,ja 1960luvulla ottamaan osaa Maalaistalon töihin.Lehmille kerättiin Siskoni kanssa ruohoa peltojen ojista Keväisin,heti kun se alkoi kasvamaan.Rankametsässä piti olla vanhempien Veljien mukana heti,kun kynnelle kykeni.Kesäisin heinäpellolla,”nappulapoikana”,ja haravoimassa.Tuolloinhan heinät laitettiin vielä seipäälle,eikä meillä ollut edes hevosvetoista Haravakonetta,saati Paalainta,kun ei ollut Traktoriakaan,millä Paalainta vetää!Hevonen meillä oli,jota opettelin ajamaan 8:san vuotiaana.Mutta mikä oli ”Pikkuklopin” opetellessa,kun Hevonen/Tamma oli kuin ihmisen mieli,eli erittäin hyvätapainen!Halkoja hakkasin 1960 luvun puolenvälin aikoihin,ja ajoin eräälle Naapurille 20 mottia,useampana talvena.Ja hevonen oli edelleenkin tuo sama,jolla halot ajoin,ja josta kerroin edellä.Myöhemmin sitten työsarkani tein aivan toisella alalla.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#8

Niin. Monet suomalaiset ymmärtävät vielä mistä maataloudessa on kyse, vaikka EU on tuhonnut monet suomalaiset pientilat. Siksi on suuriarvoista, että meillä on reservissä myös sitä tietotaitoa, jolla eläimiä ja peltoja hoidettiin aikaa ennen pelejä ja vehkeitä.

Ymmärtääkseni saaristossa kerättiin kanoille jopa kaislaa.

Niskavuori-sarjan viesti ei ole vanhentunut yhtään: vilja kasvaa edelleen maasta ja siinä maassa ovat juuremme, ja satokaudelle siunaus tulee Jumalalta, joka päättää sateista ja auringonpaisteesta.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#11

Kyllä tuo kaislojen keruu on varmasti täyttä totta.Minunkin Isäni ja Äitini olivat 1930 luvun taitteessa,kun tuon Kotitilan olivat ostaneet.Joutuneet niittämään lähijärvien rannoilta Kortetta Lehmien ruuaksi,kun pellot olivat tuolloin vielä kuokkimatta.Pientila jonka aikanaan ostivat,oli niinsanottua ”Raakaa Korpea”,niinkuin Vänö Linnan kirjoittamassa Täällä Pohjan Tähden alla Trilogiassa,Koskelan Jussin Torpan maat!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#12

Eräs yli 80-vuotias ystäväni kertoi hiljattain miten aina rukoiltiin ennen työpäivän alkua ja sitten illalla klo 18 siellä pellolla työpäivän päätteeksi.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#2

Tässä oli paljon hyvää ideaa! Itse isossa kaupungissa ja keskustassa asuvana olen varmaankin kaukana maataloudesta niin fyysisesti kuin henkisestikin eli en osaa maataloudessa mitään ilman opastusta. Reippaasti keski-ikäisenä en ehkä ole parhainta A-ryhmää mansikanpoimintaan, mutta esim. kasvihuoneessa tai toimistossa voisin olla avuksi ja VIELÄPÄ IHAN ILMAISEKSI! Mutta kun en tiedä, että missä kaivattaisiin apua. Minulla on vahva liiketaloudellinen työtausta ja kielitaitoakin riittää ja it-osaaminen on täysin up-to-date. Eli minut saisi apuun ihan ilmaiseksi! Kelpaako? Ei muuta kuin tässä kirjoituksessa kuvatut toimet konkretiaan, joku avuntarve-pörssi kunnittain niin täältä tullaan!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#4

Reippaasti keski-ikäisenä olet ihan parasta AAA-luokkaa! Vastuuntuntoinen suomalainen, jolla kuullunymmärtäminen on kohdallaan.

Ei maatalous mitään rakettitiedettä ole 🙂 Joskin EU:n kaavakesulkeiset sitä kylläkin ovat.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#6

Eivät ihmiset lähde maatilalle töihin siksi, että siellä työsuojelu on kunnossa tai siksi, että välkkyvät valomainokset houkuttelivat tai siksi, että hallintoviranomainen työvoimatoimistossa ystävällisesti kehotti menemään.

He lähtevät maatilalle, koska sieltä saa leipää.
– Tämä yksi ja sama syy on ajanut ihmiset Suomen maatiloille töihin jo tuhannen vuoden ajan.

Pitää tehdä selväksi ihmisille, että maatilalla työssä olevat,
– vaikka palkka olisikin olemattoman huono,
– vaikka työhön on menty talkoilla, koska “velvollisuus kutsuu”,
työntekijät pystyvät salaa piilottamaan elintarvikkeita viranomaisten saavuttamattomiin itsensä ja perheensä elättämiseksi. Nämä elintarvikkeet mahdollistavat etuoikeuden leipään, kun todellinen kriisi iskee maahan.
– Kun vehnä maksaa enemmän kuin männyn kaarnasta koverrettu pettu. (Tällä hetkellä noin 1’000 euroa / kilo.)

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#9

Niin, siis palkkatyöstähän tässä puhutaan, vaikka käytin sanaa talkoot.

Maatilayrittäjien on kuitenkin voitava luottaa työntekijöihinsä. Varkaita ei yksikään tila mailleen halua.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#18

En puhukaan, että nämä ahkerat ja tunnolliset työntekijät varastaisivat maanviljelijältä mitään. He ottavat osan palkastaan maataloustuotteina. Ja sehän on aivan laillista toimintaa.

Mahdollisuus ruuan piilottamiseen tulee pian ajankohtaiseksi, kun globaalin ruokapulan oloissa valtio ryhtyy sosialisoimaan ruokaa omien virkamiestensä käyttöön suoraan maatiloilta

— Silloin tarvitaan perheettömiä ulkomaalaisia työntekijöitä Ukrainasta, koska he eivät voi maasta poistuessaan viedä ruokaa mukana tai käytännössä piilottaa ruokaa varastoon.

Tuttua toimintaa kansanhuoltoministeriön ajoilta.

Ensimmäiset vapaaehtoisjoukot ovat maatiloilla jo tänä vuonna. Älykkäimmät ensin. Tyhmät jäävät ilman.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

H Moilanen
#7

Hetken jo luulin lukevani parodiaa, kun juttu alkoi: ”Aivan ensimmäiseksi ottaisin nyt apuun Ylen uutistoimituksen” ja mieleeni nousi heti kuva Ylen nirppanokkaisesta toimittajasta lakerikenkineen mansikkapellolla.

Sitten kun lukee jutun kokonaan, huomaa sen olleen aivan harkinnan arvoinen esitys.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#10

Ylen Seija Vaaherkumpu antaa nyt toivoa 🙂 Maaseudun asia käsiteltiin Ykkösaamussa hyvin, vaikka Pentikäinen ei ollutkaan tilanteen tasalla.

Ei kai se ihan mahdoton ajatus ole, että Ylekin valjastettaisiin hiukan laajempaan hyötykäyttöön? Vielä maistuu ruoka suomalaisille toimittajillekin 😀

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#13

Juu!ei se Toimittajankan suu tuohesta ole!Tuolla aikaisemmassa kommentissani tuli”painovirhepaholainen”.Eli kyseessä piti olla Väinö Linna,eikä Vänö,pahoittelut!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#14

🙂 Klassikot hallussa, nou hätä. Myös Kustaa Vilkunan ajatukset tuttuja.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Utelias
#15

Nykyinen Hallitus tuli Vihreiden johdolla näyttävästi esiin lauseella: Koulutuksen kunnianpalautus! Tätä hekutettiin koko maailman pelastuksena ja verorahaa jaettiin. Koulutuksen kohdentamisesta ja sen tarpeista ei niin suurta ääntä pidetty. Pääasia, että saatiin rahaa.
Jospa Persut ottaisivat teemakssen: TYÖN KUNNIAN PALAUTUS. Sille alueelle kun saattaa syntyä tarvetta, lähiaikoina? Nimittän vaikka meillä kuinka puhaltaa Hallintonotaaria, niin tarve voikin olla vähäistä? Rakennusmiestä ja Traktorikuskia voidaan sensijaan tarvita. Kysymys kuuluukin kauanko he pystyvät elättämään noita muita?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#17

Siis tämä tässä: hyvä kommentti!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#16

Hyvä kommentti.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Lasse Hietanen
Iloinen
#19

Hei. Kiitos Rakas Johannakin. No; Tämäpä; vasta; on iloinen ja ihana yllätys; Oikein Taivaan ja maan Lahjapuhetta ja Sydämen Rakasta vuodatusta. Tuli vääjäämättä mieleen; että; nythän se paratiisiaika; tulee; ”rytinällä” takaisin; eihän tässä meinaa keritä ihmetykseltä tehdä; oikein mitään. Kylläpä Johanna sait Toivorikkaat ajatukset sydämeen. Kiitos; Taivaan ja maan Isälle; pääsimme näin suuren Rikkauden sisälle. Joku henkilö on sanonut; ”Tee se mitä meinaat.” Kiitos Johanna; että teet. Runsaasti Siunaten, Lasse.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#20

Lasse, joka päivä rukoillaan klo 12.00. Airut-lehden lukijat rukoilevat myös klo 7.00 ja 19.00 joka päivä.

Vielä eivät kirkon kellot kutsu suomalaisia näinä aikoina rukoukseen. Emme ole kaikki vielä riittävän nöyriä kääntyäksemme Jumalan puoleen apua saadaksemme?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Lasse Hietanen
Iloinen
#21

Hei. Kiitos Johannakin. Rukous on tärkeä tehtävä; koska sillä on Jumalan kättä liikuttava voima. Ylpeyshän se on se ikirouta; meidän ja Hänen välillään. Jumala tuo kaikki salat julki; miehetkin nousee merenpojasta, kun on Hänen tahtonsa. Kiva, kun tekin; uskollisesti rukoilette. Kiitos. Siunaten, Lasse.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#22

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/j-rusanen/ulkomaisen-tyovoiman-laaja-maahantuonti-olisi-nyt-vastuutonta/

Olen pöyristynyt siitä, mihin suuntaan tämä kausityöntekijähomma näyttää menevän.

Miksi yhdelle tuottaja ryhmälle sallitaan tällainen irtiotto?

Onko niin, että Katri Kulmuni (kesk) on neuvotellut hallituskumppaneidensa kanssa tällaisen porsaanreiän pienelle tuottajamäärälle, joka tuottamalla kausityöntekijänsä kaukomailla kasvattaa suomalaisten riskiä saada koronatartunta.

En syö mansikoita ensi kesänä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#23

Yllä ainittu linkki löytyy US Puheenvuorosta ja kirjoitus on hyvä.

MTK ja Maaseudun Tulevaisuus näyttävät puolestaan edelleen liputtavan ulkomaalaisten työntekijöiden tulon puolesta, mikä on huono asia (koska korona riski).

En pääse käsiksi koko artikkeliin enkä nyt paperilehteenkään, mutta vaikuttaa siltä, että MT ratsastaa ainakin jutun ingressissä) Jaana Husu-Kallion nimellä!

Kuitenkaan en usko Husu-Kallion kannettavan kausityöntekijöiden tuomista Suomeen. Hän, jos kuka, ymmärtää viruksen sisältyvät riskit!

Mutta mitä voi viisainkaan ihminen millekään nyt, kun ulkoministerinä on Pekka Haavisto, joka ilmiselvästi EI ole käsittänyt, että Suomen rajat on pidettävä kiinni eikä tuotettava mahdollisia viruksen kantajia tänne karanteeniin.

Haavisto haluaa Suomeen pakolaiset ja MTK kausityöntekijät, joten rajat auki?!! Suomalaisten hengestä piittaamatta, niinkö??!!

Nyt viimeistään tulee VÄLIKYSYMYKSELLE paikka, ja se tulee heti!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#24

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/tilaajille-7.140698?aId=1.1058078

MT:n linkki tässä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Lasse Hietanen
Iloinen
#26

Hei. Kiitos. Ennenvahaan, Lapsuudessani Suomen maan asioita hoiti Jumalaa pelkäävät Kristityt ihmiset; nyt; pakanat. Eroavuus näkyy hyvin selvänä; mihin maamme on menossa. Kiitos. Siunaten, Lasse.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#25

Hei! Aivan loistavaa seurata uutisvirtaa, ja sitä, miten suomalaiset ovat valmiita lähtemään töihin maatiloille!

Myös koodariporukka on kantanut kortensa kekoon:

Etusivu

Niin hienoa! Parhautta!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000