Perussuomalaiset

Johanna Sirén-Kaplas

Miksi Suomen Punainen Risti ei auta ukrainalaisia?

SPR:n toiminta herättää ihmetystä. Mihin kaikki lahjoitetut rahat oikein menevät? Ei ainakaan ukrainalaisten auttamiseen?

SPR ”yleishyödyllisenä toimijana” saa vuosittain rahaa valtiolta – miljoonia. Jos SPR pyörittää avustustoimintaansa valtion myöntämillä verovaroilla, niin mihin menevät kaikki vapaaehtoisten keräämät rahat?

SPR saa tarvitsemansa rahat verovaroista. Ja erilaisten säätiöiden jakamista avustuksista. Ja veribisneksestä. Ja sijoitustuotoista. Ja rahankeräyksistä. 

Mihin sitä rahaa oikein palaa, jos SPR:ltä ei kuitenkaan riitä apua ukrainalaisille täällä Suomessa?

Vai onko tämä joku bingo – yhdet täällä saavat SPR:ltä ja Suomen valtiolta kaiken, toiset eivät mitään? 

Onko SPR muka joku rahoituksen Villi Länsi tai Vatikaani, joka tekee mitää lystää? 

Yksityishenkilöt ❤️ auttavat ukrainalaisia nyt tehokkaammin kuin SPR

Tavalliset suomalaiset yksityishenkilöt osoittavat nyt käytännön lähimmäisenrakkautta ukrainalaisia naisia ja lapsia kohtaan. Yksityishenkilöt ovat järjestäneet omilla rahoillaan turvaa naisille ja lapsille, jotka ovat paenneet sotaa Ukrainasta Suomeen. 

Suomalaiset yksityishenkilöt ja yrittäjät Suomessa ovat ottaneet asiakseen huolehtia ukrainalaisista, jotka ovat paenneet venäläisten siviilieihin kohdistamien terroritekojen keskeltä pois Ukrainasta. 

Yksityiset tahot etsivät nyt asuntoja ja töitä ukrainalaisille. Ravintola-alan ja päivittäistavarakaupan yksityisyrittäjät ovat järjestäneet ruokailuja ja ruokaa heille. – Jumala teitä kaikkia siunatkoon! 

Mutta missä on SPR?

Jumala toki siunatkoon myös teitä kaikkia vapaaehtoisia, jotka vuosikausia olette oman päivätyönne ja perhe-elämänne ohella nipistäneet aikaa organisoidaksenne SPR:n verenluovutustilaisuuksia ja avustuskeräyksiä. Te vapaaehtoiset olette seisoneet kauppojen ja markettien ulkopuolella keräyslippaiden kanssa, ja olleet iloisia ja ylpeitä siitä, että olette voineet auttaa. Te olitte SPR:n puhtaat kasvot julkisuuteen. Ilmainen mainoskampanja oman hyvän nimenne turvin. Omilla kasvoillanne. 

Teillä oli oikeus odottaa, että nyt SPR auttaa ukrainalaisia. 

Ette ole ainoita pettyneitä. 

Meitä on muitakin, jotka ihmettelemme, että keskittyykö SPR sittenkin vain oman hallintohimmelinsä pyörittämiseen? Omistamiseen ja ostamiseen?

Vähänkö noloa. Noloa ja surullista. 

En ihmettele, jos hyväsydäminen suomalainen nyt tuntee itsensä petetyksi. 

Mitä ihmettä tässä maassa oikein tapahtuu?

Mikä on SPR:n nykyistä ydintoimintaa – veroeurojen pyörittely kiinteistöbisneksissä? 

”Muut osakkeet ja osuudet 109 491 097,95 euroa”

Aikuisten oikeesti. Vuosikertomus vuodelta 2020.

Kun ensin plärää läpi siististi taitetun ja taitavasti tarinoidun vuosikertomuksen, niin vasta sitten pääsee käsiksi numeroihin.

Vuosikertomukset keittää todennäköisesti kokoon joku maan parhaista mainostoimistoista. Mainostoimistojen sisällöntuottajat tekevät uskottavannäköistä jälkeä numeroihin asti. Ei ole heidän syynsä, jos tunnettu brändi murenee omaan epäuskottavuuteensa, kun numerot tuodaan kehiin. Miljoonia on aivan liian paljon! Miten niitä noin paljon on päässyt kertymään? 

Numeroihin mainostoimisto ja sisällöntuottajat eivät saa koskea. SPR:n miljoonat ja miljoonaomistukset kulkevat tilintarkastajien suurennuslasin alta. Totta joka miljoona. Ja lukuisista vapaaehtoisista työntekijöistä huolimatta henkilöstökulut jopa 45 575 465,97 euroa/vuosi. Mahtaa olla hyvät palkat SPR:ssä. Rahaa on! 

”Palkollisia SPR:ssä on noin tuhat. Järjestö vertautuu tulojensa puolesta suuryritykseen. SPR kirjasi viime vuonna noin 200 miljoonan euron tuotot. Ne tulevat monesta lähteestä: muun muassa Veripalvelusta 60 miljoonaa euroa, vastaanottokeskuksista 45 miljoonaa, erilaisista avustuksista noin 40 miljoonaa, varainhankinnasta 24 miljoonaa, sijoitus- ja rahoitustoiminnasta 13 miljoonaa ja käytettyä tavaraa myyvästä Kontti-ketjusta 12 miljoonaa.”

https://yle.fi/uutiset/3-11974721

Mutta ukrainalaisten auttamiseen ei meinaa löytyä rahaa? 

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/ef2deb95-d3ad-4d21-b2eb-d2e5d4afd2b3

Tänään kuulin miksi eräs SPR:n organisoiman vastaanottokeskuksen työntekijä oli saanut potkut.

Hän oli rukoillut pakolaisen puolesta.

Edit 19.5.2022:

Totta vai tarua, Yle?

”– Apumme Ukrainan kriisissä ei olisi mahdollista ilman lahjoituksen tehneitä. Auttamisen halu on ollut todella vaikuttavaa ja haluamme kiittää lämpimästi kaikkia tähän mennessä osallistuneita, niin lahjoittajia kuin vapaaehtoisiakin, sanoo SPR:n varainhankintajohtaja Sirpa Solehmainen tiedotteessa.””

Anteeksi, että mitä? 

Kuitenkin samaan aikaan SPR:llä on rahaa kiinni osakkeissa yli 100 miljoonaa euroa ja kassassakin yli 30 miljoonaa euroa? Ja nämä ennen mitään keräyksiä Ukrainan hyväksi. Joten: miksi ei apu olisi ollut mahdollista ilman lahjoitukseen tehneitä? 

Joku kohta jonkun lausunnossa ei nyt ole totta.

Ovathan vstaanottokeskuksetkin liiketoimintaa kuten myös verottaja on asian kirjannut. Nimittäin liiketoiminnoistaan kuten vastaanottokeskuksista, SPR maksaa tulo- ja arvonlisäveroa.

https://yle.fi/uutiset/3-11974721

Ja mitä vielä kuulinkaan luulinkaan? ”SPR lähettää Ukrainan sodasta kärsivälle Somppulalle apua 400 000 euron edestä”? Olikohan tämä joku Twitter-uni, vai?

Edit 27.6.2822:

Lisätään tähän rinnalle vielä Pauli Vahteran näkemyksiä muista asioista, niin saadaan syvyyttä kokonaiskuvaan.

https://www.vahtera.blog/post/suomen-pelastaminen-i-osa-mit%C3%A4-on-tehty-v%C3%A4%C3%A4rin