Perussuomalaiset

Johanna Sirén-Kaplas

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe, mikä juttu?!

Syyttäjä Jukka Rappe esittää, että Raaseporissa v.2017 tapahtunut Skogbyn tasoristeysonnettomuus pitäisi viedä korkeimpaan oikeuteen.

Puolustusvoimien ajoneuvoa Skogbyssä kuljettanut varusmies on todettu syyttömäksi sekä käräjäoikeudessa että hovioikeudessa. 

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/d0d3885d-998c-4e82-8df3-451fa0a4f924

Ihmettelen, eikö syyttäjä kykene nollaamaan itseään?

Korkein oikeus

Korkein oikeus ottaa vastaan oman harkintansa mukaan asioita käsiteltäväkseen silloin, kun katsoo, ettei jo olemassaoleva lainsäädäntö anna riittävän selkeää vastausta käsilläolevaan asiaan vaan tarvitaan ennakkotapaus.

Ennakkotapaus muodostaa mittapuun, jota vasten voidaan jatkossa tarkastella tulevia, samankaltaisia oikeustapauksia. 

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan varoituslaitteet puuttuivat 

Raaseporissa tapahtuneen Skogbyn tasoristeysonnettomuuden jälkeen tasoristeys on suljettu ajoneuvoliikenteeltä kokonaan.

Onnettomuustutkintakeskus totesi tasoristeyksen erityisen vaaralliseksi radan ja tien muodostaman kulman vuoksi. Lisäksi todettiin, että pääsyn radalle sulkevat puomit ja junan tulosta varottava kellonääni puuttuivat – näin, vaikka saman radan loppumetreillä Hangossa ajoliikenteeltä radanylityskohdan sulkevat puomit ja varoitusääni ovat jo vuosikausia olleet käytössä, ympärivuotisesti.  

Nyt Skogbyssä tasoristeyksen kohdalla kulkee enää vain juna.

Ei ole odotettavissa, että vastaavaa onnettomuutta samassa paikassa pääsisi tapahtumaan enää koskaan. 

On myös epätodennäköistä, että jossain muualla tapahtuisi tulevaisuudessa, yhtä vaarallisessa radan ja tien muodostamassa kulmassa tsekkiläisen kiskobussin ja armeijan maastokuorma-auton törmäys – yhtä sankassa lumipyryssä, samaan kellonaikaan aamuhämärässä, paikassa, jossa tasoristeyksen ajoneuvoliikennettä ei ole säännelty automaattisesti laskeutuvilla puomeilla. 

Oletan, että jos jostain löytyy Skogbyn kaltainen tasoristeys, sinne viimeistään nyt on saatu asennettua puomit, tai se on jo suljettu. 

Eli ei tule olemaan onnettomuutta, jossa asetelma olisi täsmälleen samanlainen kuin Skogbyn tasoristeysonnettomuudessa. 

Mitä hyötyä siis olisi ennakkotapauksesta? 

Yksikään näistä varusmiehistä, jotka rauhan aikana, omaa isänmaataan palvellessaan menettivät Skogbyssä henkensä, ei saa elämäänsä takaisin korkeimmasta oikeudesta. Eikä omaisten suru vähene. Nämä varusmiehet on menetetty, mutta heidän muistonsa pysyy – ja kenties auttaa tuottamaan tasoristeyksiin käytäntöjä ja varotoimia, jotka suojelevat autoilijoita jatkossa. 

Yhtä yksittäistä varusmiestä on turha syyttää, kun todellisia syyllisiä ovat ne, jotka tekevät päätöksiä tasoristeysten varotoimista – tai niiden poisjättämisestä.

Kuljettajana toimineeseen varusmieheen kohdistunut ajojahti on ollut kohtuuton. 

Luulisi, että syyttäjälaitoksella on muutakin tekemistä kuin jahdata viattomia suomalaisia. 

Skogby – mikä ihmeen tuomio?

PS. Mutta jos on ollut eksyksissä Rappe omassa asiassaan, niin sitä ovat olleet tässä taannoin kaasuputken kanssa myös Heinäluoma (sdp) ja Pekkarinen (kesk):

https://youtu.be/quhNej6IPpY

Tekstin aiheet: