Perussuomalaiset

Johanna Sirén-Kaplas

Anne Berner keskustapuolueesta, mitä menit tekemään?

Mitä sellaista Ahvenanmaa sai, että kannatti tuhota Helsingin ja muiden suurempien kaupunkien turvallinen taksiliikenne?

Anne Bernerin toimialaan ministerinä kuuluivat Ahvenanmaan maakunnan asiat, mutta varsinaisesti liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner on jäänyt muistiin entisen, hyvän taksikäytännön murskaajana. Taksilain ”uudistus”, joka Bernerin johdolla runnottiin läpi, oli huononnus ja tuhotyö.

Seurauksista yritettiin varoittaa etukäteen, mutta varoitukset kaikuivat kuuroille korville.

Taksinkuljettajat ja Jussi Halla-aho vastustivat

Taksinkuljettajat yrittivät varoittaa etukäteen. Perussuomalaiset Jussi Halla-ahon johdolla yrittivät varoittaa. Mutta Juha Sipilän (kesk) hallitus ei kuunnellut. Eikä kuunnellut myöskään sitoutumattomana Keskustapuolueen riveihin liittynyt Anne Berner.

Anything for Ahvenanmaa? 

Perussuomalaiset ulos hallituksesta v.2017, liikennepalvelulaki voimaan v.2018

Liikennepalvelulain ensimmäinen vaihe tuli voimaan 1.7.2018. Sen kanssa Perussuomalaisilla ei enää ollut mitään tekemistä. Sen sijaan Soinin Siniset taipuivat tähän järjettömään lakiuudistusten sarjaan, jossa Suomen turvalliset ja hyvämaineiset taksit pyyhkäistiin kerralla historiaan. 

Kolmivaiheisen liikennepalvelulain viimeinen osa hyväksyttiin eduskunnassa helmikuussa 2018 eikä Perussuomalaisilla ollut mitään tekemistä tämänkään kanssa. Soinin Siniset nyökyttelivät.

Mitä hyvänsä yhdestä ulkoministerin salkusta? 

Nyt jälkikäteen sekä entiset taksinkuljettajat että heidän turvallisiin kyyteihinsä tottuneet asiakkaansa maksavat kovaa hintaa. 

Yle heräilee v.2022

Yllättävää kyllä, jopa Yle on alkanut uutisoida lakiuudistuksen huonoista seurauksista. Asiakkaita on raiskattu, rahastettu yli kohtuuden ja ala on muuttunut basaariksi, jossa ei ole järjestystä. Tässä Ylen uusin ulostulo aiheesta:

Taksinkuljettaja löi naiskollegaa kasvoihin – osa taksiyrittäjistä yrittää pelotella muut kuskit pois vilkkailta taksiasemilta Helsingissä

Useiden alaa tuntevien henkilöiden mukaan taksialalle on tullut kuljettajia, jotka pitävät tiettyjä taksiasemia omana reviirinään.

Taksinkuljettaja löi naista kasvoihin

Kiista alkoi siitä, kun nainen otti ajokaistalle pysäköineen kollegansa autosta valokuvan. Tarkoituksena oli saada sen rekisterinumero ylös pysäköinninvalvontaa varten. Väärin pysäköity auto haittasi muiden autojen liikkumista alueella.

Osa paikalla olleista taksinkuljettajista suuttui auton valokuvaamisesta, vaikka kyseessä ei ollut heidän autonsa. Miehet ryhtyivät haukkumaan kuvan ottanutta naiskuskia.

Yksi heistä tuli naisen lähelle huutamaan. Nainen otti miehestä valokuvan sen varalta, että tilanne jotenkin eskaloituisi.

– Ja siitähän se eskaloitui. Hän löi minua kasvoihin, nainen kertoo.

Hän hälytti poliisit paikalle. Kuljettajat jatkoivat aggressiivista käytöstä naista kohtaan aina poliisien saapumiseen saakka. Heidän mielestään naiskuski kiusasi heitä.

Nainen teki rikosilmoituksen epäillystä pahoinpitelystä. Se on Helsingin poliisilaitoksella esiselvityksessä. Poliisilla on valvontakamerakuvaa lyömisestä. Lisäksi tapauksella on kaksi silminnäkijää.

Yle on varmistanut tapahtumien kulun naisen lisäksi tilanteen todistajalta ja tapausta selvittävältä poliisilta.

Tietyt kuskit yrittävät valloittaa taksiasemat

Nainen kertoo osanneensa odottaa, että jotain pahaa voisi tapahtua. Aiemmin toinen kuljettaja oli uhannut hakata hänet.

Tapaus päätyi poliisin selvittelyyn. Miehen työnantaja kielsi häntä lähestymästä kollegaansa, ja tilanne rauhoittui toistaiseksi.

Naisen mukaan kysymys on reviiritaistelusta. Osa taksikuskeista haluaa karkottaa muut kuljettajat pois taksiasemilta. Pelottelu ja uhittelu kohdistuu etenkin tunnetun välitysfirman kautta toimiviin kuljettajiin.

Naisen mukaan osa hänen työkavereistaan on luovuttanut tiettyjen taksiasemien suhteen. He eivät enää hae kyytejä paikoista, joissa muiden kuskien painostus on rajua.

Taksiliiton Anderssonin mukaan ongelma on yleisesti tiedossa. Osa kuljettajista välttää muun muassa Helsingin asema-aukion taksiasemaa sen levottomuuden vuoksi.

Poliisi: Suomessa ei voi olla mafiatoimintaa

Helsingin poliisilaitoksen liikenneturvallisuuskeskuksen johtajan Dennis Pastersteinin mielestä väitteisiin taksien työskentelyn estämisestä tulee suhtautua vakavasti.

Rikoslain termein kysymys voisi olla jopa elinkeinon harjoittamisen estämisestä.

– Kuulostaa hurjalta. Ei Suomessa voi mitään mafiatoimintaa olla. Sellainen pitää kitkeä pois, jos sellaista ilmenee, hän toteaa.

Kiristyneen tilanteen taustalla on kilpailu asiakkaista. Taksilain uudistuksen myötä alalle tuli runsaasti uusia yrittäjiä, mutta kyydittäviä ei riitä kaikille.”

https://yle.fi/uutiset/3-12495595

Ikuisesti kireä kilpailutilanne

Voi olla, että nuoreen rikostoimittajaan Pastersteinin ylimalkaiset ja sovittelevat selitykset vielä uppoavat. Mutta voi myös olla, että rikostoimittajakin pian huomaa eron virallisen totuuden ja todellisen totuuden välillä.

Suomi on ollut olemassa 100 vuotta. Ikinä aikaisemmin ei ”kiristynyt tilanne markkinoilla” ole johtanut siihen, että taksin asiakkaita raiskataan vähän väliä ja että naiskuski saa toisilta kuskeilta turpaan.

Repikää tästä, suomalaiset! 

En ymmärrä miksi Sveitsin kansalainen Anne Berner haki Suomen kansalaisuutta vasta ryhtyessään poliitikoksi v. 2015? Eikö tämän maan kansalainen kannattanut olla yhtään aikaisemmin? Että kannatti paremmin olla maahanmuuttaja? No niinpä niin. 

Vasta sitten oli ryhdyttävä kansalaiseksi, kun ryhtyi kansanedustajaksi. 

Bernerin ura politiikassa oli lyhyt ja vaikuttava: romua tuli – ja tulee edelleen. 

Vähän samanlainen ura kuin maahanmuuttoministeri Astrid Thorsilla (rkp)?

Edit 9.8.2022 Lähitaksi on teettänyt selvityksen aiheesta:

”Taksimatkustamisen turvallisuus on heikentynyt Uudellamaalla – asiakkaat pelkäävät jopa väkivaltaa

Taksimatkustamisen turvallisuus on asiakkaiden mukaan heikentynyt Uudellamaalla. Asiaa on selvittänyt Lähitaksi turvallisuustutkimuksessaan.

Eniten turvattomuutta on koettu liikenneturvallisuuden ja taloudellisen turvallisuuden (hinnoitteluun ei voi luottaa) osalta. Turvattomuutta kokeneista yli kolmannes on kokenut myös fyysistä ja psyykkistä turvattomuutta: naiset fyysistä ja psyykkistä turvattomuutta miehiä enemmän.

– Ennen taksiuudistusta heinäkuuta 2018 taksialan tutkimusten suurimmat haasteet liittyivät yleensä matkustajien mielestä taksin saatavuuteen ruuhkahuippuina, kuten pikkujoulujen ja uudenvuodenvaihteen aikaan, sekä taksien hintatasoon. Turvallisuutta ei koettu yleisesti ongelmaksi, vaan päinvastoin – suomalaista taksia pidettiin maailman turvallisimpana. Toivottavasti tämä Uuttamaata koskeva tutkimus johtaa osaltaan toimenpiteisiin erityisesti lainsäädännön ja viranomaisvalvonnan osalta sekä avaa päätöksentekijöiden silmiä, toteaa Lähitaksin vt. toimitusjohtaja Pasi Rokosa tiedotteessa.

Lähitaksi ehdottaa lähitaksilaisten kuljettajien, yrittäjien ja työntekijöiden heinäkuussa alulle laittaman kansalaisaloitteen mukaisesti viranomaisvalvonnan uskottavaa tehostamista sekä Taksitarkastajayksikön perustamista Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin yhteyteen.

Taksitarkastajille tulee Lähitaksin mielestä varmistaa laajat toimivaltuudet antaa huomautuksia ja sakkorangaistuksia sekä tarvittaessa lopettaa taksiyrityksen tai taksinkuljettajan liikennöinti ja toiminta, jos tilanne sitä vaatii.

– Haluamme palauttaa laatua, turvallisuutta ja hyvää asiakaspalvelukulttuuria taksijärjestelmäämme. Samalla muistutamme, että ongelmista huolimatta takseissa työskentelee yhä tuhansia hyviä kuljettajia ilman minkäänlaisia turvallisuusongelmia, Rokosa sanoo.

Tämän lisäksi Lähitaksi ehdottaa, että taksialan yrittäjäkoe standardisoidaan B-ajokortin teoriakokeen tavoin ja suoritetaan Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin alaisuudessa Ajovarman toimipisteellä.

Tämä ehkäisisi Lähitaksin mukaan julkisuudessakin esillä olleita vilppiyrityksiä. Traficomin tarkastamat ja hyväksymät yritykset voisivat järjestää taksialan yrittäjäkoulutukset jatkossakin.”