Perussuomalaiset

Jessica Vahtera

Vanha puolue, vanhat ongelmat

1 kommenttia

Demokratian perusajatus lähtee siitä, että valta on kansalla. Valtiossa se luonnollisesti on juurikin kansa, mutta mitä pienempään piiriin siirrytään, valta luonnollisesti siirtyy myöskin pienemmälle osalle. Kaupungeissa demokratiassa valta on kaupunkilaisilla, yhdistyksissä yhdistyksen jäsenillä.

Perussuomalaisille Nuorille on äärimmäisen tärkeää yhdistyksenä, että meidän jokainen luottamustehtävässä oleva henkilö valitaan suoralla jäsenäänestyksellä yhdistyksen kokouksessa. Yhdistyksessä on vahva konsensus siitä, että yhdistyksellä ei ole mitään muuta sellaista elintä, joka tietäisi jäseniään paremmin, kuka on oikea henkilö puheenjohtajistoon, sihteeriksi tai hallituksen jäseneksi, kuin jäsenistö. Yleisessä kokouksessa olemme kaikki tasa-arvoisia ja jokaisella on yksi ääni ja jokainen antaa sen pätevimmäksi katsomalleen henkilölle.

Hallituspaikka ei aina ole varsinaisesti mikään mukava paikka. Jokaisella hallituksen jäsenellä on käytettävissä valtaa – mutta sen vastapainona myös läjäpäin velvollisuuksia. Jos velvollisuuksia ei hoideta asiaankuuluvasti, jäsenistö kyllä kertoo sen.

Hallituksen jäsenet ovat jäsenistölle tuttuja; kiertelemme kenttää, avustamme piirejä ja olemme näkyvillä eri tapahtumissa. Puheenjohtaja vastuuttaa ja työllistää hallituksen jäseniä. Malli on hyvin järkeenkäypä – hallituksen jäsenillä kun on myös valtaa kumota mikä tahansa puheenjohtajiston valmistelema esitys; rahoitushakemus, päätös matkustaa ulkomaille tai sanoa ei huonolle kannanotolle.

Perussuomalaisten puolueessa ei ole menetelty näin. Puoluehallitus on näkymätön ja salamyhkäinen toimielin. Suuri osa jäsenistä ei tiedä, kuka on hallituksessa. Päätökset siitä, kuka tulee valituksi, valmistellaan suljettujen ovien takana piirien hallituksissa ja paikka on palkintopaikka.

Koska Perussuomalaiset puolue ei ole kuten vanhat puolueet, joissa palkkiovirkoja ja -paikkoja on jokaiselle, joka tuntee oikeat ihmiset tai on ollut oikeaan aikaan oikeassa paikassa, meidän on muutettava toimintatapojamme. Ihanteellinen tilanne olisi, että puoluehallituksen jäsenet valittaisiin puoluekokouksessa suoralla jäsenäänestyksellä. Tuolloin puoluehallitukseen hakevat tulisivat kampanjoillaan tutuiksi jäsenistölle ja pitäisivät painavaa luottamustehtäväänsä entistä merkityksellisempänä.

Nuorilla on paljon opittavaa vanhemmista. Joskus olemme liiankin innokkaita idealisteja, olemme hätäileviä tai meillä ei ole kaikkea vaadittavaa tietoa. Toisinaan taas vanhemmat voisivat ottaa nuorista mallia. Joskus on oltava rohkea ja tehtävä muutos pinttyneisiin ja tahmeisiin toimintatapoihin. Ja Perussuomalaiset on siihen juuri oikea puolue; me olemme nyt jo suunnannäyttäjiä muille jo pelkästään suoran jäsendemokratian takia – miksi emme veisi sitä vielä askelta pidemmälle ja todella antaisi valtaa kenttäväellemme?

Huomenna puoluevaltuusto valitsee kaksi uutta jäsentä puoluehallitukseen. Toivon, että ensimmäistä kertaa ehdokkaat todella pyrkisivät tuonne; he kertoisivat miten kehittävät puoluetta ja millaisia linjauksia kannattavat. Jo tämä olisi suuri askel entistäkin jäsenlähtöisempää puoluetta kohti.

Osallistu keskusteluun!


1 kommenttia
Olli Turtiainen
Iloinen
#1

Kannatettava esitys. Nuorilla perussuomalaisissa on monilla poliittiset hoksottimet kohdallaan.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000